2012-05-31_CADTM_logo

Αντισταθείτε μαζί με τον ελληνικό λαό

CADTM Europe, 29 Μαίου 2012

2012-05-31_Resisting_with_the_GreeksΣτις εκλογές της   6ης  Μαΐου, οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τις  συμμαχικές  δυνάμεις που  εφάρμοσαν τα προγράμματα λιτότητας και υποτάχτηκαν στις επιταγές της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ).Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πλήρωσαν  το τίμημα της  ολοκληρωτικής υποταγής τους, στους πιστωτές της  Ελλάδας. Ο ΛΑΟΣ,  κόμμα της άκρας Δεξιάς  και μέλος του πρώην κυβερνώντος συνασπισμού, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο στίβο.

 

 

Η CADTM χαιρετίζει τον ελληνικό λαό που διαμαρτύρεται ακούραστα από τον Μάιο  του 2010 ενάντια στις παραβιάσεις των οικονομικών, κοινωνικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων  που του επιβάλλονται και στοχεύουν  στην αποπληρωμή των παράνομων χρεών προς τις τράπεζες και άλλους οργανισμούς που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το διεθνή κρίση. Την άνοιξη του 2012,ο ελληνικό λαός  μέσω της κάλπης  απέρριψε τη λιτότητα, αφού είχαν προηγηθεί δεκάδες γενικές απεργίες ,πολυάριθμες διαδηλώσεις και πολλές καταλήψεις  δημόσιων χώρων .

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος  Συνασπισμός  της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που είναι σήμερα η δεύτερη πολιτική δύναμη  της χώρας , στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην  εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, στην άρση  της αποπληρωμής του χρέους και στη δημιουργία επιτροπής ελέγχου επί του δημόσιου χρέους του ελληνικού κράτους, στη  συνολική αναθεώρηση της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  του καθεστώτος της ΕΚΤ,  στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων που απότομα ακρωτηριάστηκαν μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την τρόικα, σε μια πραγματικά αναδιανεμητική φορολογική πολιτική , στον έλεγχο των τραπεζών και την εθνικοποίηση εκείνων που έλαβαν κρατική ενίσχυση, στην άρση της ασυλίας των βουλευτών και των εκπροσώπων του δημοσίου.

 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας είχε το θάρρος να προτείνει μια στροφή 180 ° προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας με τη φωνή ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού λαού που εκφράστηκε  μέσω της στήριξης των υποψηφίων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί Έλληνες εύχονται  την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που να είναι τόσο πιστή στο λαό όσο ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέναντι στους εθνικούς  και διεθνείς  ηγέτες  της Ευρωπαϊκής πανωλεθρίας. Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους  θέλουν  να μείνουν  στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ενώ απαιτούν να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους,  κάτι που υπερασπίζεται και ο  ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν  να ματαιώσουν  τα σχέδια της Τρόικας και των τραπεζιτών.

 

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η δημοκρατική επιλογή δέχεται επιθέσεις τόσο στη διεθνή αρένα όσο και μέσα  στη χώρα. Ο ελληνικός  λαός  παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ανευθυνότητας, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της τεμπελιάς. Απειλές κυρώσεων εκτοξεύονται κατά της Ελλάδας, αν ο λαός  κάνει  κακές επιλογές , από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η CADTM καταδικάζει αυτήν την εκστρατεία εκφοβισμού που έχει στόχο να πείσει τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αρνηθεί να πάρει την τύχη στα χέρια του. Τα παντοδύναμα μέσα επικοινωνίας και  οι εκβιασμοί  που τίθενται στην υπηρεσία του στόχου αυτού, επιδιώκουν επίσης  να πείσουν  τους άλλους λαούς  της Ευρώπης, και πέρα από αυτήν , ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα  από τις επιλογές που επιβάλλονται από τους υποστηρικτές του συστήματος

 

Η CADTM υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για τη γενναιόδωρη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι μια τεράστια απάτη. Στην πραγματικότητα, οι λεγόμενες διασώσεις παρασχέθηκαν για την βοήθεια των  πιστωτών, που φέρουν βαριά ευθύνη, για το χρέος του ελληνικού έθνους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποίησαν ένα μέρος του δημόσιου χρήματος  που τους είχε χορηγηθεί προκειμένου να  διασωθούν από την πτώχευση κατά την περίοδο 2008-2009 ,για να κερδοσκοπήσουν επάνω στο ελληνικό χρέος και να μπορέσουν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη οδηγώντας  την Ελλάδα  στη σοβαρή κρίση που βιώνει σήμερα.

 

Σύμφωνα με την  CADTM, όλα τα δάνεια της Τρόικας που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010 είναι απεχθή,  είναι άκυρα , διότι συνιστούν  συνεχή παραβίαση των οικονομικών, κοινωνικών, ατομικών  και πολιτικών δικαιωμάτων των ελλήνων  πολιτών.

 

Η αντίσταση των Ελλήνων αποδεικνύει  στους άλλους λαούς της Ευρώπης, ότι  είναι απαραίτητο να εξεγερθούν ενάντια σε  μια ΕΕ που  κατασκευάστηκε  για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και το πλουσιότερο 1%.  Η CADTM κρίνει απαραίτητη την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην βάση της  αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μέσα από μια αληθινή ουσιαστική  δημοκρατική διαδικασία. Είναι θεμελιώδους σημασίας η κατάργηση των συνθηκών  που έθεσαν  τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων και πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΚΟΑ) και το Δημοσιονομικό  Σύμφωνο που  πρόκειται να  επικυρωθεί .

 

Η CADTM έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις προσπάθειές της, με όλες τις δυνάμεις της, για την αλληλεγγύη και τη  στήριξη του ελληνικού λαού και για μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές που κυριαρχούν. Η CADTM ενισχύει τη συμμετοχή της στις πρωτοβουλίες πολιτών για έλεγχο του δημόσιου χρέους που αναδύονται σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την Τυνησία και την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Διεθνούς Δικτύου του ελέγχου των πολιτών επί του χρέους (ICAN - Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου του Πολίτη) που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012 | 1 |.  Αυτές οι ομάδες ελέγχου των  πολιτών  αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την συλλογική επανοικειοποίηση των δημόσιων υποθέσεων και για την δημιουργία  εναλλακτικών φιλολαϊκών λύσεων

 

Η CADTM καλεί όλες τις συνιστώσες του κοινωνικού κινήματος να ενώσουν τις προσπάθειές τους  για να στηρίξουν και να μεταφέρουν μαζί την ελπίδα  που αποτελεί η εμφάνιση των εναλλακτικών λύσεων που  έχουν τις ρίζες τους   στην αντίσταση, αρχίζοντας από εκείνη του ελληνικού λαού.

 

Η από κοινού  δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο παράνομο χρέος, τα προγράμματα  λιτότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, με σκοπό  την  αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και άλλους λαούς που δέχονται επίθεση, είναι η κατάλληλη απάντηση που θα   επιτρέψει μια ουσιαστική κοινωνική αλλαγή σε ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό.