| Français | English |

Σε αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό, κατά των μη νομιμοποιημένων χρεών και των μέτρων λιτότητας, ας κινητοποιηθούμε!

Για κοινές δράσεις γύρω από τις ελληνικές εκλογές και

Μεγαλύτερες Ευρώ-Μεσογειακές κινητοποιήσεις το φθινόπωρο 2012!

  Η απάντηση στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση είναι παντού η ίδια. Περικοπές στις δαπάνες και μέτρα λιτότητας με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους το οποίο είναι άμεσο αποτέλεσμα των 20 ετών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία του χρηματοπιστωτικού τομέα και του μεγάλου Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα την πρόφαση αυτή για να μειώσουν κι άλλο τις κοινωνικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις, να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία, να καταργήσουν τα κοινωνικά επιδόματα και απορυθμίσουν την εργασιακή νομοθεσία, να αυξήσουν τους φόρους για την πλειοψηφία την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές και φορολογικές ελαφρύνσεις γενικεύονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλού εισοδήματος νοικοκυριά.

  Βίαια μέτρα κατά πληθυσμών, ανάλογα με αυτά που έχουν δοκιμαστεί στο Ελληνικό κοινωνικό εργαστήριο εδώ και δύο χρόνια, εφαρμόζονται ήδη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν εγκαινιάσει την ίδια λυπηρή λιτανεία μέτρων λιτότητας, με δραστικές οικονομικές περικοπές (σημαντική μείωση μισθών, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, μερική ή ολοσχερή περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων, αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ…). Όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί απειλούνται. Ο πολιτικός αυτός προσανατολισμός, ο οποίος προκαλεί αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια, πρέπει ριζικά να ανατραπεί. Παντού, οι επιχειρήσεις κλείνουν και δημιουργούνται βιομηχανικοί σκουπιδότοποι, όλα για τη μεγαλύτερη δόξα του άμεσου κέρδους. Παντού οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Το δημόσιο χρέος αυξάνει ενώ πολλές χώρες εισέρχονται σε οικονομική ύφεση.

  Και τέλος οι κυβερνήσεις των τεχνοκρατών που έχουν τοποθετηθεί στην εξουσία από τους πιστωτές εμπαίζουν το καθολικό δικαίωμα ψήφου και τους στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας, νέες Ευρωπαϊκές συνθήκες (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, Οικονομική Διακυβέρνηση) έχουν υιοθετηθεί για να εξασθενήσουν τη δημοκρατία, προς όφελος των χρηματοπιστωτικών αγορών και πίσω από τις πλάτες του λαού. Οι συμφωνίες αυτές παραχωρούν ασυλία σε ψηλά ιστάμενους δημόσιους λειτουργούς, επιτρέποντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, επιβάλλουν όρια στα ελλείμματα και δίνουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις.

  Αντιμέτωποι με τέτοιου είδους επιθέσεις στα κοινωνικά μας κεκτημένα, οργανώνεται η αντίσταση μεταξύ των Ευρώ-Μεσογειακών λαών, γίνονται εθνικές γενικές απεργίες και τα κινήματα των «αγανακτισμένων» γίνονται όλο και πιο ενεργά. Στην Ισλανδία ο λαός αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος με βάση το νόμο Icesave προς τη Βρετανία και την Ολλανδία. Στην Ευρώπη όπως και στην Αίγυπτο και την Τυνησία, βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για λογιστικό έλεγχο εκ μέρους των πολιτών του δημόσιου χρέους με στόχο να βρεθεί ποιο τμήμα του δημόσιου χρέους είναι παράνομο ή απεχθές και πρέπει ως εκ τούτου να διαγραφεί. Έως ότου όλα τα δικαιώματα εξασφαλιστούν σε όλους τους κατοίκους, καλούμε για στάση πληρωμών έως ότου ολοκληρωθούν οι εξαντλητικοί λογιστικοί έλεγχοι. Οι πιστωτές μέσω της αποπληρωμής κλέβουν ότι δικαίως ανήκει στο λαό και οι πληρωμές θα εξακολουθήσουν να είναι η αιτία για το κλείσιμο πανεπιστημίων και νοσοκομείων, μειώσεις συντάξεων κλπ. Η Ελληνική αντίσταση συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια και τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα υποδηλούν μία έντονη απόρριψη των τρεχουσών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Εκφράζουμε τη σταθερή μας υποστήριξη στην άρνηση που εξεδήλωσε ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του στις 6 Μαΐου 2012, να διαπραγματευτεί με την Τρόικα και να εφαρμόσει τα μνημόνια της και τις άθλιες συνθήκες που επέβαλλαν οι πιστωτές.

  Παρόλα αυτά ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας δεν έχει ακόμη σταματήσει και είναι ώρα για τους λαούς και τις οργανώσεις τους να προβούν σε κινητοποιήσεις σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

  Μαζί με άλλα Ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα όπως η Κοινή Σύνοδος των Κοινωνικών Κινημάτων (Joint Social Conference), το Διεθνές Δίκτυο Λογιστικού Ελέγχου των Πολιτών (International Citizen DEBT Audit Network-ICAN) καλούμε σε κοινή κινητοποίηση όλες τις κινήσεις και ρεύματα που μετέχουν στο κοινωνικό κίνημα, χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους «Αγανακτισμένους» και τα κινήματα «Καταλήψεων(Occupy)», τα γυναικεία κινήματα, τις ενώσεις για την εναλλακτική παγκοσμιοποίηση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικές οργανώσεις, κορυφαίες προσωπικότητες, διανοούμενους, καλλιτέχνες και κινήματα βάσης.

 Συνειδητοποιώντας την ανάγκη σύγκλισης όλων των μαζικών κινητοποιήσεων, καλούμε μία μεγαλύτερη Ευρώ-Μεσογειακή κινητοποίηση το Φθινόπωρο του 2012, συντονίζοντας σε διεθνές επίπεδο την αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό κατά του μη νομιμοποιημένου, παράνομου, απεχθούς ή απλά μη διατηρήσιμου χρέους και των μέτρων λιτότητας, η οποία θα διοργανωθεί την παραδοσιακή εβδομάδα διεθνούς δράσης κατά του χρέους και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, η οποία φέτος συμπίπτει με την 25η επέτειο του θανάτου του Τόμας Σανκάρα.

  Στο ίδιο πνεύμα, καλούμε υπέρ της δημιουργίας επιτροπών «από τα κάτω» μαζί με τις επιτροπές λογιστικού ελέγχου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-οι οποίες θα διαδώσουν την αντίσταση κατά των επιθέσεων της ΕΕ και θα δώσουν περιεχόμενο στην αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς που υποφέρουν.


Μαζί μπορούμε!

Υποσημείωση: Για τον καλύτερο συντονισμό, το Διεθνές Δίκτυο λογιστικού έλεγχου των Πολιτών (ICAN) θα παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση σε κάθε χώρα στην οποία έχει παρουσία:

Αίγυπτος, http://www.dropegyptsdebt.org/

Βέλγιο, http://www.sauvetage-dexia.be/ και www.cadtm.org

Βρετανία, http://www.jubileedebtcampaign.org.uk/

Γαλλία, http://www.audit-citoyen.org/ και https://sites.google.com/site/referendumdette/

Γερμανία, http://blockupy-frankfurt.org/es

Ελλάδα, http://www.contra-xreos.gr/ και www.elegr.gr

Ιρλανδία, http://www.notourdebt.ie/

Ισπανία, http://auditoria15m.org/

Ιταλία, http://rivoltaildebito.globalist.it/ και www.smontaildebito.org

Πολωνία, http://nienaszdlug.pl/

Πορτογαλία, http://auditoriacidada.info/

Τυνησία, http://www.tunisie.attac.org/dette/index.php /  και  http://zelzel.net/