Σε αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό, ενάντια στο άνομο χρέος και στα σχέδια λιτότητας, να κινητοποιήσουμε!

Σε αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό, ενάντια στο άνομο χρέος και στα σχέδια λιτότητας, να κινητοποιήσουμε!

Για συντονισμένες δράσεις με στόχο μια μεγάλη ευρω-μεσογειακή κινητοποίηση το φθινόπωρο 2012!

Η απάντηση στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση είναι παντού η ίδια. Περικοπές στις δαπάνες και μέτρα λιτότητας στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους το οποίο είναι άμεσο αποτέλεσμα 20 ετών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία του χρηματοπιστωτικού τομέα και του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα την πρόφαση αυτή για να μειώσουν κι άλλο τις κοινωνικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις, να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία, να καταργήσουν τα κοινωνικά επιδόματα και να  απορυθμίσουν το δικαίωμα στην εργασία, να αυξήσουν τους φόρους για τους πάρα πολλούς την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές και φορολογικές ελαφρύνσεις γενικεύονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πιο πλούσια νοικοκυριά.

Μέτρα εξίσου βίαια ενάντια στους πληθυσμούς με αυτά που εφαρμόζονται στο  κοινωνικό εργαστήριο που αποτελεί η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια, εφαρμόζονται ήδη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν εγκαινιάσει την ίδια θλιβερή λιτανεία σχεδίων λιτότητας, με δραστικές δημοσιονομικές περικοπές (μείωση μισθών, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, μείωση ή κατάργηση κοινωνικών παροχών, αύξηση του ΦΠΑ…). Κανείς ευρωπαϊκός λαός δεν την γλυτώνει. Παντού, οι επιχειρήσεις κλείνουν και δημιουργούνται βιομηχανικοί έρημοι στο βωμό του άμεσου κέρδους. Παντού οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Το δημόσιο χρέος αυξάνει και πολλές χώρες εγκαθίστανται στην οικονομική ύφεση. Αυτός ο πολιτικός προσανατολισμός, που προκαλεί την αύξηση της ανεργίας και της εξαθλίωσης, πρέπει να απορριφθεί ριζικά.

Τέλος, την ώρα που κυβερνήσεις τεχνοκρατών σχηματίζονται από τους πιστωτές που παρακάμπτουν τις εκλογές με καθολική ψηφοφορία και ξευτιλίζουν τους πιο στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας, η υιοθέτηση νέων ευρωπαϊκών συνθηκών  (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, Οικονομική Διακυβέρνηση) γίνεται σε βάρος της δημοκρατίας, προς όφελος των χρηματαγορών και πίσω από τις πλάτες του λαού. Και όλα αυτά ενώ οι συμφωνίες αυτές παραχωρούν ασυλία σε ανώτερους ευρωπαίους υπαλλήλους, προβλέπουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, επιβάλλουν ανώτατο όριο στο έλλειμμα και δίνουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις.

Απέναντι σε αυτές τις συντονισμένες επιχειρήσεις καταστροφής των κοινωνικών κατακτήσεων, οργανώνεται η αντίσταση των ευρω-μεσογειακών λαών, διεξάγονται εθνικές γενικές απεργίες και τα κινήματα των «αγανακτισμένων» πληθαίνουν τις πρωτοβουλίες τους. Στην Ισλανδία, ο λαός αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος «Icesave» προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, δείχνοντας πως αυτό είναι εφικτό. Στην Ευρώπη όπως και στην Αίγυπτο και την Τυνησία, βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους από τους πολίτες με στόχο να εξακριβωθεί το τμήμα του δημόσιου χρέους που είναι άνομο, παράνομο, απεχθές ή επαχθές και άρα πρέπει να ακυρωθεί. Η πληρωμή των πιστωτών κλέβει από τους πληθυσμούς αυτό που νόμιμα τους ανήκει και η συνέχιση των πληρωμών ευθύνεται για το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, για τις περικοπές στις συντάξεις, κλπ. Η ελληνική αντίσταση επιμένει να συνεχίζεται εδώ και δυο χρόνια και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα αποκαλύπτουν πόσο έντονη είναι η απόρριψη των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σε αυτό το σημείο, εκφράζουμε τη σταθερή υποστήριξή μας στην άρνηση  διαπραγμάτευσης με την Τρόικα των μνημονίων της, και των αποτρόπαιων όρων που βάζουν οι πιστωτές, ακριβώς όπως το διατράνωσε ο ελληνικός λαός μέσα στις κάλπες στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012. Ωστόσο, ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και ήλθε πια η ώρα για τους λαούς και τις οργανώσεις τους να αναπτύξουν τις κινητοποιήσεις τους σε ανώτερη κλίμακα.

Όπως και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα σαν την  Joint Social Conference, εμείς το Διεθνές Δίκτυο συλλογικοτήτων για το λογιστικού έλεγχο από τους πολίτες (International Citizen DEBT Audit Network-ICAN) καλούμε να οικοδομήσουμε μαζί μια ενωτική κινητοποίηση του συνόλου του κοινωνικού κινήματος, χωρίς αποκλεισμούς, που θα συναθροίζει συνδικάτα, κινήματα Αγανακτισμένων και Occupy, φεμινιστικά κινήματα, ΜΚΟ και ενώσεις για μιαν άλλη παγκοσμιοποίηση, πολιτικές οργανώσεις και προσωπικότητες, απλούς πολίτες, διανοούμενους και καλλιτέχνες.

Συνειδητοποιώντας την ανάγκη σύγκλισης όλων των μαζικών κινητοποιήσεων, καλούμε σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το Φθινόπωρο του 2012, ενάντια στο άνομο, παράνομο, απεχθές ή απλώς επαχθές χρέος και στα σχέδια λιτότητας καθώς και σε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, περίπου κατά την παραδοσιακή βδομάδα δράσης ενάντια στο χρέος και στους Διεθνείς Χρηματοπιστωτικούς Θεσμούς που, φέτος συμπίπτει με την 23η επέτειο του θανάτου του Τόμας Σανκάρα.

Στο ίδιο πνεύμα, σε επαφή με τις τοπικές ομάδες λογιστικού ελέγχου,  καλούμε να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενωτικές επιτροπές δράσης και πάλης ενάντια στις επιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και σε όλους τους λαούς που δέχονται επιθέσεις.

Μαζί μπορούμε να νικήσουμε !

Υποσημείωση: Για τον καλύτερο συντονισμό, το Διεθνές Δίκτυο λογιστικού έλεγχου των Πολιτών (ICAN) θα παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση σε κάθε χώρα στην οποία έχει παρουσία:

Αίγυπτος, http://www.dropegyptsdebt.org/

Βέλγιο, http://www.sauvetage-dexia.be/ και www.cadtm.org

Βρετανία, http://www.jubileedebtcampaign.org.uk/

Γαλλία, http://www.audit-citoyen.org/ και https://sites.google.com/site/referendumdette/

Γερμανία, http://blockupy-frankfurt.org/es

Ελλάδα, http://www.contra-xreos.gr/ και www.elegr.gr

Ιρλανδία, http://www.notourdebt.ie/

Ισπανία, http://auditoria15m.org/

Ιταλία, http://rivoltaildebito.globalist.it/ και www.smontaildebito.org

Πολωνία, http://nienaszdlug.pl/

Πορτογαλία, http://auditoriacidada.info/

Τυνησία, http://www.tunisie.attac.org/dette/index.php /  και  http://zelzel.net/