Featured

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ) : 

Να ενισχύσουμε την ενωμένη και αγωνιστική αριστερά, να εμποδίσουμε την άκρα δεξιά να έλθει στην εξουσία

 

NPAΑυτές οι βουλευτικές εκλογές επιβεβαιώνουν τον τρομακτικό κίνδυνο της ακροδεξιάς που συγκεντρώνει ιστορικά υψηλά ποσοστά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι συνδυασμός της ανάπτυξης του εθνικισμού και του ρατσισμού σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, της αυξανόμενης υποστήριξης των κυρίαρχων τάξεων προς την ακροδεξιά, που υιοθετείται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, και της κατάρρευσης της δεξιάς (της Μακρονικής όπως και εκείνης του LR), οι πολιτικές της οποίας έχουν αηδιάσει τον πληθυσμό. Με την πιθανή έλευση στην εξουσία του RN και των συμμάχων και υποστηρικτών του, ο κίνδυνος του νεοφασισμού αυξάνεται ακόμα λίγο περισσότερο στη Γαλλία.

Τα καλά νέα αυτών των εκλογών είναι η ανάκαμψη της αριστεράς. Τα υψηλά ποσοστά της επιτεύχθηκαν χάρη στην ενότητα των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κινηματικών δυνάμεων, οι οποίες κινητοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για να διαδηλώσουν και να μετάσχουν στην εκστρατεία. Αυτή η ενότητα δεν ξαναβάφει κανέναν στα κόκκινα, δεν ξεχνά τις ευθύνες των φιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις που ισχυρίζονταν ότι είναι αριστερές, από τον Μιτεράν μέχρι τον Ολάντ, στον αποπροσανατολισμό και την οργή των λαϊκών τάξεων που τις υπέστησαν. Βασίζεται στην επείγουσα ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Αλλά αυτή η ενότητα γύρω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι σε αυτό το στάδιο αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίσει την επικίνδυνη πίεση της ακροδεξιάς, τις εκστρατείες συκοφαντικών κατηγοριών περί αντισημιτισμού και τρομοκρατίας, την ψευδή και προσβλητική συμμετρία μεταξύ των "άκρων" που εκφράζεται από τους Μακρονιστές, αλλά και τις αμφιβολίες που προκύπτουν από τις συσσωρευμένες κοινωνικές ήττες για τη σταθερότητα της ενότητας της αριστεράς που έχει πληγεί από τις εσωτερικές συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Για να κάνουμε την ακροδεξιά να υποχωρήσει και για να προωθήσουμε μια μαχητική αριστερά, σε μια κατάσταση βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, πρέπει να ενισχύσουμε την ενότητα της δράσης ολόκληρης της αριστεράς. Από τη βάση μέχρι την κορυφή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε δίπλα-δίπλα: διαδηλώνοντας ενάντια στην ακροδεξιά και υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας ενάντια στις επιθέσεις των φασιστικών γκρουπούσκουλων, αντιστεκόμενοι στα αντικοινωνικά, διακριτικά ή αυταρχικά μέτρα, στην αστυνομική και ρατσιστική βία, στη σεξιστική και σεξουαλική βία, υπερασπιζόμενοι τις αυξήσεις στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές, την επιστροφή στην πλήρη συνταξιοδότηση στα 60, ζωντανεύοντας τη διεθνιστική και αντιαποικιακή αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη, την Ουκρανία ή την Κανάκια (Νέα Καληδονία) και γενικότερα με όλους τους λαούς που είναι θύματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Μόνο αν δουλέψουμε μαζί για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Το NPA-L'Anticapitaliste καλεί όλες τις αριστερές πολιτικές, συνδικαλιστικές και κινηματικές οργανώσεις - αρχής γενομένης από τις πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο - να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για να υλοποιήσουν κοινές δράσεις όπου αυτό είναι δυνατό. Πριν και μετά τις εκλογές, στην κάλπη και στους αγώνες, η ενίσχυση της αριστεράς στη δράση είναι ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εργατικών τάξεων στις δικές τους δυνάμεις.

Τις επόμενες μέρες, χρειαζόμαστε μια λαϊκή πλημμυρίδα ενάντια στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς, έχουμε ανάγκη να οικοδομήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, γνωρίζουμε πως, ό,τι κι αν συμβεί, θα χρειαστούμε ένα συμπαγές μπλοκ των κοινωνικών και πολιτικών αριστερών δυνάμεων για να αντισταθούμε. Παντού όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κερδίσουν αυτές οι υποψηφιότητες, πρέπει λοιπόν να επιβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τις ψήφους που δόθηκαν στον πρώτο γύρο υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου και των συμμάχων του.

Η κύρια πρόκληση αυτού του δεύτερου γύρου παραμένει να εμποδίσουμε την άκρα δεξιά να έρθει στην εξουσία σε λίγες ημέρες, και αυτός είναι ένας ουσιαστικός στόχος για το κοινωνικό μας στρατόπεδο. Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές που υπερασπίστηκε ή εφάρμοσε η δεξιά, και ειδικά ο Μακρονισμός στην εξουσία, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να ανοίξει ο δρόμος για το RN, υιοθετώντας ορισμένα από τα μέτρα του και συμβάλλοντας στη νομιμοποίησή του, ενώ παράλληλα έκανε επίθεση σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της αριστεράς. Ωστόσο, μεταξύ δύο κινδύνων, πρέπει πρώτα να κάνουμε τα πάντα για να εξαλείψουμε τον μεγαλύτερο και πιο άμεσο.

Την επόμενη Κυριακή, λαβαίνοντας υπόψη τα άμεσα συμφέροντα των πληθυσμών με μεταναστευτική καταγωγή, του συνόλου του κόσμου της εργασίας και την υπεράσπιση των δημόσιων δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι επιτακτική ανάγκη να νικήσουμε το RN, τους συμμάχους και τους υποστηρικτές του, κατά προτίμηση με μια καλή αριστερά.

Πέρα από τον δεύτερο γύρο, αυτό που οικοδομήθηκε στην καρδιά αυτής της εκστρατείας - μια ενωμένη και αγωνιστική αριστερά - πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει: επιβεβαιώνοντας ένα πρόγραμμα ρήξης με το παρελθόν, τροφοδοτώντας και τροφοδοτούμενη από τις κινητοποιήσεις που είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν οργανωμένοι και μετά από αυτές τις εκλογές, όλα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την αναβίωση μιας πραγματικής αριστεράς μάχης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τεράστια είναι στην επόμενη περίοδο η ευθύνη του Νέου Λαϊκού Μετώπου και όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες: να οικοδομήσουν τις ευρύτερες δυνατές συλλογικότητες και ενωτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακροδεξιά και στον Μακρονισμό (αν αυτός επιβιώσει μετά από αυτές τις εκλογές), να εκφράσουν τις προσδοκίες των λαϊκών τάξεων και να επιβάλουν τα μέτρα του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Στην κάλπη και στους δρόμους, να νικήσουμε το RN, να ξαναπάρουμε το δρόμο των αγώνων για την κοινωνική πρόοδο, για τον πλανήτη, για μια άλλη κοινωνία!

Montreuil, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Επιμέλεια Γιώργος Μητραλιάς