Featured

Greta

Με Παλαιστίνη και Ουκρανία
κόντρα σε Ρωσία, ΝΑΤΟ, Ισραήλ

Η Γκρέτα δείχνει το δρόμο!

Του Γιώργου Μητραλιά

Και όμως, παρά τη μαύρη κι άραχνη πραγματικότητα, παρά την καλπάζουσα βαρβαρότητα, παρά την κατάθλιψη που κατακλύζει τα πάντα, παρόλα αυτά ...υπάρχει ακόμα φως και ελπίδα! Και αυτό το φως και αυτή η ελπίδα είναι οι νέοι άνθρωποι που πολεμάνε ταυτόχρονα σε όλα τα μεγάλα μέτωπα όπου η ανθρωπότητα συγκρούεται με το θάνατο στον νυν υπέρ πάντων αγώνα της: στα μέτωπα της κλιματικής καταστροφής και της αδικίας, της Παλαιστίνης και της Ουκρανίας, στα μέτωπα της πάλης των απανταχού γης φτωχών, καταπιεσμένων και ταπεινωμένων.

Και η πιο εμβληματική εκπρόσωπος αυτής της νέας γενιάς που δεν το βάζει κάτω, είναι βέβαια η νεαρή πολίτισσα του κόσμου από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ, που καταγγέλλει και πολεμά ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς γενοκτόνους των Παλαιστινίων αλλά και τους Ρώσους εισβολείς και δολοφόνους της Ουκρανίας. Τη σκοταδιστική και ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν αλλά και το μιλιταριστικό και εξίσου ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ. Και φυσικά, και πριν απ’όλα, τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους που καταστρέφουν μεθοδικά το κλίμα του πλανήτη μας, ετοιμάζοντας έτσι το πιο εφιαλτικό μέλλον για το ανθρώπινο είδος. Και όλα αυτά ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης και εκφοβισμού της, πολεμώντας όλους τους ιμπεριαλισμούς χωρίς να διαλέγει τον ένα ιμπεριαλισμό ενάντια στον άλλο, τον ένα δήμιο και το ένα θύμα του περισσότερο από το άλλο. Και μάλιστα, κάνοντας συστηματικά πράξη τα λόγια της, έστω κι αν την οδηγούν συχνά στο κρατητήριο ή και στη φυλακή, με χειροπέδες στα χέρια…

Και για να έχουμε καλό ρώτημα, ιδού ευθύς αμέσως τι έγραφε πριν από μερικές βδομάδες η Γκρέτα για το υπό εξέλιξη μέγιστο ισραηλινό έγκλημα με θύμα τον παλαιστινιακό λαό, προκαλώντας τις κατάρες και τις ανοιχτές απειλές -ακόμα και ενάντια στη ζωή της(!)- των γενοκτόνων που κυβερνούν το Ισραήλ, και των διεθνών συνενόχων τους:

Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για τα δεινά της Γάζας - δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα

“Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 6.000 παιδιά. Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που το Ισραήλ φέρεται να έχει σκοτώσει στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε λίγες εβδομάδες - και οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται. Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει βασικές κοινωνικές υποδομές και μη στρατιωτικούς στόχους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, καταφύγια και προσφυγικούς καταυλισμούς. Το Ισραήλ έχει επιβάλει πολιορκία, εμποδίζοντας τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το νερό και τα καύσιμα να φτάσουν στα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που είναι παγιδευμένοι στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα η Oxfam να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί "την πείνα ως όπλο πολέμου".

Δεκάδες εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση "γενοκτονία σε εξέλιξη", εκατοντάδες διεθνείς πανεπιστημιακοί έχουν κρούσει τον κώδωνα ότι πρόκειται για μια μια γενοκτονία εν εξελίξει και ο Raz Segal, κορυφαίος Ισραηλινός ειδικός των γενοκτονιών, την έχει χαρακτηρίσει "κλασική περίπτωση γενοκτονίας". Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα ο λεγόμενος Βορράς, κάνει τα στραβά μάτια.

Παρά τις φρικαλεότητες αυτές, ορισμένοι έχουν επιλέξει να εστιάσουν τη δημόσια συζήτηση στις απόπειρες απονομιμοποίησης των δηλώσεων για τη Γάζα που έκαναν οι νέοι του κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη. Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται πολλοί, το Fridays for Future δεν έχει "ριζοσπαστικοποιηθεί" και δεν έχει “γίνει πολιτικό". Ήμασταν πάντα πολιτικοί, επειδή ήμασταν πάντα ένα κίνημα για τη δικαιοσύνη. Η αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους και όλους τους εμπλεκόμενους πολίτες ήταν πάντα δεδομένη.

greta gazaΗ υπεράσπιση της κλιματικής δικαιοσύνης πηγάζει βασικά από την έγνοια για τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υψώνουμε τη φωνή όταν άνθρωποι υποφέρουν, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή σκοτώνονται, όποια κι αν είναι η αιτία. Είναι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο που οργανώσαμε πάντα απεργίες αλληλεγγύης με περιθωριοποιημένες ομάδες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Sápmi, του Κουρδιστάν, της Ουκρανίας και πολλών άλλων - και με τους αγώνες τους για δικαιοσύνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καταπίεση. Το ίδιο συμβαίνει με την αλληλεγγύη μας με την Παλαιστίνη και αρνούμαστε να επιτρέψουμε να αποσπαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τα φρικτά ανθρώπινα βάσανα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της προσοχής που κακώς στρέφεται πάνω μας, καθώς και των πολλών παρερμηνειών της τοποθέτησης μας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας. Όλες οι ομάδες του Fridays for Future είναι αυτόνομες και αυτό το άρθρο αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις της FFF Σουηδίας.

Οι φρικτές δολοφονίες ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ. Η γενοκτονία δεν αποτελεί πράξη νόμιμης άμυνας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αναλογική απάντηση. Ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου των Παλαιστινίων που ζουν εδώ και δεκαετίες υπό ασφυκτική καταπίεση σε αυτό που η Διεθνής Αμνηστία έχει ορίσει ως καθεστώς απαρτχάιντ. Ενώ όλα αυτά θα αρκούσαν για να σχολιάσουμε την κατάσταση, ως σουηδικό κίνημα έχουμε επίσης την ευθύνη να μιλήσουμε λόγω της σουηδικής στρατιωτικής συνεργασίας με τις ισραηλινές εξοπλιστικές εταιρείες, γεγονός που καθιστά τη Σουηδία συνένοχο της ισραηλινής κατοχής και των μαζικών σφαγών.

Γινόμαστε σήμερα μάρτυρες της απότομης αύξησης των αντισημιτικών και ισλαμοφοβικών δηλώσεων, πράξεων και εγκλημάτων μίσους στη Σουηδία και σε όλο τον κόσμο. Ο ηγέτης της μεγαλύτερης συνιστώσας του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού της Σουηδίας κάνει λόγο για κατεδάφιση τζαμιών και η ισραηλινή σημαία κάηκε μπροστά από μια συναγωγή στο Μάλμε. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Όλοι όσοι μιλούν για αυτή την κρίση έχουν την ευθύνη να κάνουν διάκριση μεταξύ της Χαμάς, των μουσουλμάνων και των Παλαιστινίων, και μεταξύ του κράτους του Ισραήλ, του εβραϊκού λαού και των Ισραηλινών.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και είμαστε συγκλονισμένοι που οι αριθμοί αυτοί αφέθηκαν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Το ποσοστό θνησιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε ιστορικό επίπεδο, με χιλιάδες παιδιά να έχουν σκοτωθεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αυτό το μαρτύριο είναι ακατανόητο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Όταν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καλούν τον κόσμο να δράσει για να αποτρέψει τη γενοκτονία, εμείς ως ανθρώπινα όντα έχουμε την ευθύνη να μιλήσουμε.

Είναι θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπισμού να απαιτήσουμε τον τερματισμό αυτής της ασυγχώρητης βίας, και καλούμε όσους μπορούν να το πράξουν.Η σιωπή είναι συνενοχή. Δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι απέναντι σε μια υπό εξέλιξη γενοκτονία” (1)

Φυσικά, η Γκρέτα δεν κρατάει τα λόγια της για τον εαυτό της, όπως κάνουν αρκετοί αριστεροί του γλυκού νερού, αλλά τα διαλαλεί στους δρόμους, όχι απλώς μετέχοντας αλλά οργανώνοντας διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Όπως επίσης, διαδηλώνει παντού και με κάθε ευκαιρία την αλληλεγγύη της στο λαό της Ουκρανίας που αντιστέκεται στο μεγαλορωσικό ιμπεριαλισμό του Πούτιν. Έτσι, απευθυνόμενη στον ουκρανικό λαό δήλωνε πέρυσι ότι "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σας υποστηρίζουμε, σας στηρίζουμε. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία, στη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Δεν πρόκειται να είμαστε θεατές, δεν πρόκειται να παραμείνουμε σιωπηλοί. Μείνετε δυνατοί, είμαστε αλληλέγγυοι μαζί σας".

Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη της στους Ουκρανούς δεν εμπόδισε, αυτές τις μέρες, τον -πλήρως ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο- ρωσικό τύπο, να αναδείξει την Γκρέτα σε...σύμμαχο της Ρωσίας ενάντια στο ΝΑΤΟ. Η αιτία αυτής της εξωφρενικής προπαγανδιστικής κίνησης ήταν η υιοθέτηση από την Τούνμπεργκ μιας φωτογραφίας συναγωνιστριών της που κράδαιναν πλακάτ με το σύνθημα “Όχι στη Ρωσία- Όχι στο ΝΑΤΟ- Όχι στον πόλεμο”. Απομονώνοντας το “όχι στο ΝΑΤΟ” από τα άλλα δύο συνθήματα κατά της Ρωσίας του αφεντικού τους, τα ρωσικά ΜΜΕ δεν έκαναν όμως παρά αυτό που κάνουν συνεχώς οι δυτικοί συνάδελφοι τους, και δυστυχώς και κάποιοι τουλάχιστον “περίεργοι” αριστεροί: να κόβουν σε κομμάτια τα λόγια και τις πράξεις της Γκρέτα, προβάλλοντας ό,τι τους συμφέρει και αποσιωπώντας τα υπόλοιπα που στρέφονται εναντίον τους. Έτσι, οι δυτικοί πρόβαλαν π.χ. την αντιπαράθεση της Γκρέτας με τον Πούτιν το 2019, όταν αυτός, αντιδρώντας στην οργισμένη ομιλία της στον ΟΗΕ, έκανε επίδειξη πατερναλισμού αποκαλώντας την “καλό αλλά απληροφόρητο κοριτσάκι που δεν καταλαβαίνει πόσο πολύπλοκος είναι ο σημερινός κόσμος”!

greta futureΌμως, με το ίδιο ακριβώς πατερναλιστικό ύφος κουτοπόνηρου εισαγγελέα, το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επιτέθηκε πρόσφατα στην Γκρέτα χαρακτηρίζοντας την...“αφελή ή μήπως αντισημίτρια όταν αυτή τόλμησε να διαδηλώσει στους δρόμους του Άμστερνταμ την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους και την καταδίκη της του Ισραήλ του Νετανιάχου. Προφανώς, επειδή κατά το καλό γερμανικό περιοδικό, μόνον “αφελείς” και “αντισημίτες” μπορεί να αισθάνονται αλληλέγγυοι των Παλαιστινίων αμάχων πάνω στους οποίους κάνει σκοποβολή ο ισραηλινός στρατός. Μάλιστα, ακόμα χειρότερες υστερικές επιθέσεις, που έφτασαν να την ταυτίζουν με τη...χιτλερική νεολαία (!) δέχτηκε η Γκρέτα όταν τόλμησε να φωνάξει, μαζί με τους άλλους διαδηλωτές, το σύνθημα Krossa Sionismen (συντρίψτε τον σιωνισμό), έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Στοκχόλμη.(1)

Και όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε πως οι περιλάλητοι δυτικοί “φιλελεύθεροι” έφτασαν να την απειλούν ακόμα και “με μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια” (2) όταν η Γκρέτα κατάγγελνε και αυτούς με τα ίδια ακριβώς λόγια που χρησιμοποιεί ενάντια στον Πούτιν και τους δικούς του, επειδή τόσο οι μεν όσο και οι δε επιμένουν να εκπέμπουν όλο και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, εγκληματώντας απέναντι στον πλανήτη και στους κατοίκους του. Εξάλλου, όταν η Γκρέτα δηλώνει ότι “για να σωθεί ο πλανήτης, ο κόσμος πρέπει να ξεφορτωθεί τον καπιταλισμό”, αυτή η κατηγορηματική διαπίστωση της μοιάζει μάλλον με κάλεσμα σε κήρυξη πολέμου εναντίον και των μεν και των δε, χωρίς καμιά εξαίρεση...

Η Γκρέτα είναι λοιπόν εμβληματική της εποχής μας και για έναν άλλο λόγο: επειδή συσπειρώνει εναντίον της τoν πιο ετερόκλητο και χωρίς ιστορικό προηγούμενο συνασπισμό των -κατά τα άλλα, αντιμαχόμενων μεταξύ τους- τυράννων, βαθύπλουτων κεφαλαιοκρατών, βολεμένων μεγαλοαστών και λοιπών αγροίκων δικτατόρων και καθωσπρέπει δημοκρατών δολοφόνων, που τους ενώνει όμως το κοινό τους πάθος για εξουσία και η κοινή τους απληστία για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Όμως, προκαλώντας αυτή την πρωτοφανή ομόφωνη καταδίκη της και συνασπίζοντας εναντίον της όλους αυτούς τους καταστροφείς της ανθρωπότητας, η Γκρέτα αποκαλύπτει στα μάτια όλων την ουσία των πραγμάτων και τους δημιουργούς και υπεύθυνους της σημερινής ιστορικής γενικευμένης κρίσης. Καθώς μάλιστα, συμφωνεί απόλυτα με τον μεγάλο Παλαιστίνιο έγκλειστο Μαρουάν Μπαργκούτι (22 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές!) που δηλώνει “ειρηνικός αλλά όχι ειρηνιστής, η Γκρέτα αναδεικνύεται σε υπ’αριθμόν ένα ορκισμένο εχθρό για τους λίγους “από πάνω”, και σε κύριο παράδειγμα και πηγή αγωνιστικής έμπνευσης για τους πάμπολλους “από κάτω” και τις μαχόμενες πρωτοπορίες τους. Όσο για την εν συγχύσει ευρισκόμενη σημερινή αριστερά, το καθαρό μυαλό της Γκρέτα θα μπορούσε να της χρησιμέψει για να ξεκαθαρίσει μια και καλή τις ιδέες, τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς της…

Σημειώσεις

1. Βλέπε και το κείμενο Για να τελειώνουμε με τη φρίκη της σφαγής
στη Γάζα μια για πάντα -
Απο-σιωνιστικοποίηση του ισραηλινού Κράτους!: https://www.contra-xreos.gr/arthra/3168-apo-sionistikopoihsi-tou-israilinou-kratous

2. Βλέπε και Το μίσος ενάντια στην Γκρέτα: Να ποιοι είναι εκείνοι -με όνομα και διεύθυνση- που το χρηματοδοτούν!: https://www.contra-xreos.gr/arthra/1404-to-misos-enantia-stin-gkreta