Featured

4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ ενάντια στα μεγάλα άχρηστα έργα που μας επιβάλλουν

8-11 Μαΐου 2014,  Roşia Montană (Ρουμανία)

The 4th Forum Against Unnecessary Imposed Mega Projects

Το 4ο Φόρουμ ενάντια στα άχρηστα μεγάλα έργα που μας επιβάλλονται θα γίνει από τις 8 μέχρι τις 11 Μαΐου 2014 στη Rosia Montana, στη Ρουμανία.  Φέτος θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων κινημάτων πολιτών, εστιάζοντας τις εργασίες στις καμπάνιες στην ανατολική Ευρώπη.

Επακόλουθο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ήταν ότι υψώθηκαν φωνές που ασκούν κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, στην αρπακτικότητα των διεθνών επιχειρήσεων και στην απληστία για εξουσία των πολιτικών.

Στην αρχή της κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης περιορίστηκε να σιωπά, καθώς μετά από 45 χρόνια ολοκληρωτικού κομμουνισμού, ο καπιταλισμός έμοιαζε να είναι μια καλή ιδέα. Όμως, αμέσως μετά, το «δημοκρατικό όνειρο» μεταβλήθηκε σε εφιάλτη.  Τα μεγάλα άχρηστα έργα που είχαν επιβληθεί και πραγματοποιηθεί από ολοκληρωτικά καθεστώτα, αντικαταστάθηκαν από μεγάλα άχρηστα έργα που επιβλήθηκαν στον «ελεύθερο κόσμο» από πολυεθνικές εταιρίες.

Σιγά-σιγά, δημιουργήθηκαν κινήματα πολιτών, έκαναν την εμφάνισή τους δίκτυα αλληλεγγύης και άρχισαν να αναπτύσσονται περιβαλλοντικές και κοινωνικές καμπάνιες στις περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ενώ κυριαρχούσε η διαφθορά και η καταναλωτική επίθεση, αυτές οι καμπάνιες έκαναν τον κόσμο να μάθει με τι μοιάζει η αληθινή δημοκρατία, γιατί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και γιατί κάθε καταστροφικό μεγάλο έργο πρέπει να σταματήσει.

Φέτος, συναντιόμαστε στη Roşia Montană. στο μέρος που γεννήθηκε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική και κοινωνική καμπάνια στη Ρουμανία (“Salvati Rosia Montana”), που αγωνίζεται ενάντια στο μεγαλύτερο σχέδιο εξόρυξης χρυσού  στην Ευρώπη.  Θέλουμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, θέλουμε να γνωριστούμε καλύτερα  και θέλουμε να βρούμε λύσεις μαζί.  Πρέπει να συντονιστούμε καλύτερα, χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε την αντίστασή μας και έχουμε ανάγκη να δράσουμε από κοινού.

Σας προσκαλούμε να μετάσχετε στο Φόρουμ στη Rosia Montana και να φέρετε τη δικιά σας συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρώπων, της γης και της φύσης ενάντια στα άχρηστα μεγάλα σχέδια που μας επιβάλλουν τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού!

Η Rosia Montana είναι μια κοινότητα με περίπου 2.500 κατοίκους στα βουνά Apuseni της δυτικής  Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Alba-Iulia και 140 χιλιόμετρα από το Cluj-Napoca και είναι εύκολο να φτάσει κανείς εκεί με δημόσια μεταφορικά μέσα. Ένας κατάλογος μεταφορικών μέσων από και προς τη Rosia θα είναι σύντομα διαθέσιμος από την ιστοσελίδα http://rosiamontana.org/fauimp4/. Όμως, αν χρειαστεί, θα σας βοηθήσουμε να οργανώσετε τη διαδρομή σας.

Παρόλο που δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα του ταξιδιού σας, οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα πρέπει να εμποδίσουν κάποιον να έλθει στο Φόρουμ. Αν γνωρίζετε κόσμο που θα ήθελε πραγματικά να μετάσχει και δεν μπορεί να πληρώσει το ταξίδι ή είστε εσείς σε αυτή τη κατάσταση, παρακαλούμε γράψτε μας και εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να βρούμε μια λύση.

Όσοι έλθουν μπορούν να μείνουν σε σκηνές, κατασκηνώνοντας δωρεάν κοντά στη κουζίνα και στις τέντες των εργαστηρίων του Φόρουμ. Φέρτε λοιπόν τη δική σας σκηνή, στρώμα και υπνόσακο. Για 9 ευρώ τη νύχτα ή και λιγότερα, μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε κατοίκους. Σας παρακαλούμε να έχετε κατά νου ότι το Μάη μπορεί να κάνει ψύχρα στα βουνά και για αυτό καλό θα είναι να έχετε ζεστά ρούχα και αδιάβροχα παπούτσια.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής και στείλτε την σε  εμάς μέχρι τις 20 Μαρτίου: http://tinyurl.com/qjgbjd4. Αν γνωρίζετε αγωνιστές που θα ήθελαν να μετάσχουν αλλά δεν έχουν λάβει πρόσκληση, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε.

 

Μετάφραση: Γ. Μητραλιάς