Μήνυμα του  Ερίκ Τουσέν για την

πρώτη επέτειο του ΟΧΙ

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

2016-07-07 02 EricΗ 5η Ιουλίου του 2015 θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας, ως η μέρα εκείνη που ο ελληνικός λαός απέρριψε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων.

Η σαφής πλειοψηφία που προέκυψε από το δημοψήφισμα, κατέδειξε ότι ο ελληνικός λαός ανέθεσε στην κυβέρνηση να αντιταχθεί πιο σταθερά στη συνέχιση της καταστροφής των κοινών αγαθών και των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού.

Το βράδυ της 5ης Ιουλίου, παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο πολλές δυνάμεις έστρεψαν το βλέμμα τους στην Ελλάδα με μεγάλη ελπίδα .Προκειμένου να γίνει σεβαστή αυτή η λαϊκή βούληση θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, άλλο από την συνθηκολόγηση.

Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ισχυρά μέτρα, αναστέλλοντας την πληρωμή του χρέους, κοινωνικοποιώντας τις τράπεζες, δημιουργώντας ένα νόμισμα συμπληρωματικό στο ευρώ, μειώνοντας τη φορολογία που βαραίνει τον λαό και αυξάνοντας την φορολόγηση των πλουσίων, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και καλώντας για λαϊκή κινητοποίηση.

Ήταν ακόμα απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα που είχε παρουσιάσει 15 ημέρες πριν η Επιτροπή για την Αλήθεια του Δημοσίου Χρέους, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της τότε προέδρου της Βουλής, όταν ακόμα ο Σύριζα ήταν φορέας των ελπίδων του ελληνικού λαού.

2016-07-07 01 OXI

Όπως γνωρίζετε, αυτή η επιτροπή που αποτελούνταν από 15 ξένους και 15 Έλληνες, είχε πραγματοποιήσει μία σημαντική έρευνα για να εξοπλίσει τις ελληνικές αρχές με τα κατάλληλα επιχειρήματα προκειμένου να παύσουν την αποπληρωμή του χρέους και να επιβάλουν την ριζική μείωσή του.

Έναν χρόνο μετά την 5η Ιουλίου του 2015, χαιρετίζω τους διαδηλωτές που αντιστέκονται στο 3ο μνημόνιο.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Πρέπει να καταργήσουμε τα άνομα χρέη.
Πρέπει να οικοδομήσουμε μία ενωτική  πρόταση εναλλακτική στην συνθηκολόγηση.

Ζήτω η λαϊκή κινητοποίηση!

Ερίκ Τουσέν

Πρώην επιστημονικός συντονιστής της Eπιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Διεθνής εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διαγραφή των Άνομων Χρεών (CADTM)