Ερίκ Τουσέν: Μια όμορφη ιστορική νίκη του Όχι

2015-07-07 01 eric-toussaint«Όμορφη και ιστορική» χαρακτηρίζει τη νίκη του ΟΧΙ, ο Ερίκ Τουσέν, επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Ο κ. Τουσέν στη συνέχεια αναφέρεται στα αποτελέσματα της επιτροπής χρέους και αναφέρει τέσσερα σημεία στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκηρύξει μονομερώς το χρέος. 

«Η όμορφη ιστορική νίκη του ΟΧΙ αποδεικνύει ξανά ότι οι Έλληνες πολίτες αρνούνται να δεχτούν τους εκβιασμούς των δανειστών. Όπως φαίνεται και από την προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που δημιουργήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, υπάρχουν αρκετά νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κράτος να αναστείλει ή να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο και απεχθές χρέος του.

  Στην περίπτωση της Ελλάδας, μια τέτοια μονομερής κίνηση μπορεί να βασιστεί στα παρακάτω επιχειρήματα: 

1. Την κακή πίστη των πιστωτών που ανάγκασαν την Ελλάδα να παραβιάσει τις εθνικές και διεθνείς νομικές υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 
2. Tην υπεροχή των ανθρωπινών δικαιωμάτων έναντι των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή την τρόικα, 
3. O εξαναγκασμός. Καταχρηστικές ρήτρες που παραβιάζουν κατάφωρα την ελληνική κυριαρχία και παραβιάζουν το Σύνταγμα,
4. Kαι τέλος, το αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα ενός κράτους να λάβει αντίμετρα κατά των παράνομων πράξεων των πιστωτών του, που σκόπιμα βλάπτουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να λάβει παράνομα, αθέμιτα και απεχθή χρέη, παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
  Σε ότι αφορά τα μη - βιώσιμα χρέη, κάθε κράτος έχει το νόμιμο δικαίωμα να επικαλεστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να διαφυλάξει τα ουσιώδη συμφέροντα του που απειλούνται από σοβαρό και άμεσο κίνδυνο.
  Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών του υποχρεώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως είναι η περίπτωση των εκκρεμών συμβάσεων δανείου. Εν τέλει, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ανακηρυχθούν μονομερώς αφερέγγυα όταν η εξυπηρέτηση του χρέους τους δεν είναι βιώσιμη, και με αυτόν τον τρόπο δεν διαπράττουν καμία παράνομη πράξη και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη.
  Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αξίζει περισσότερο από τα παράνομα, αθέμιτα, απεχθή και μη βιώσιμα χρέη.