Εκβιασμοί, απειλές και… κοινό νόμισμα - Τι παίχτηκε στις Κάννες

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Κι’ όμως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επί Σαρκοζί Φρανσουά Μπαρουάν ετοιμαζόταν για έξοδο από το ευρώ ακόμη και της Γαλλίας(!). Αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας από το υπό έκδοση βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών(2010-2012) «Σημειώσεις από την Κρίση», κάνουν λόγο για προετοιμασία της Γαλλίας για έξοδο της Ελλάδας, της Ιταλίας ακόμη και της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα. Ήταν η περίοδος του παπανδρεϊκού δημοψηφίσματος και του απόγειου των σεναρίων περί επικείμενης διάλυσης του ευρώ, τα οποία διέψευδαν μετά βδελυγμίας οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Μπαρουάν περιγράφει στη σύνοδο των G20 στις Κάνες στις 3 Νοεμβρίου του 2011έναν περιδεή Παπανδρέου τον οποίο Μέρκελ και Σαρκοζί καλούσαν να δώσει εξηγήσεις, μετά την ανακοίνωση που είχε κάνει για δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μέτρων.

Γράφει ο Μπαρουάν: «Υπήρξε ένταση μεταξύ του Παπανδρέου, ο οποίος παρευρισκόταν με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Σαρκοζί φώναξε στον Έλληνα πρωθυπουργό: <Σου λέμε ξεκάθαρα, αν κάνεις δημοψήφισμα δεν υπάρχει πακέτο σωτηρίας>. Ο Παπανδρέου προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει. Με ένα πολύ αυστηρό βλέμμα η Μέρκελ του λέει πολύ καθαρά το ίδιο πράγμα…Ο (Παπανδρέου) ιδρώνει όλο και πιο πολύ, μπερδεύει τα λόγια του, ύστερα καταρρέει. Παγιδευμένος, το μόνο που μπορεί να πει είναι ναι ή όχι στο ευρώ, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αποφύγει να θέσει το ερώτημα στο λαό του. Είδα σε ζωντανή μετάδοση τον πολιτικό θάνατό του»(!).

Η συνέχεια γνωστή. Ο «τεχνοκράτης» Παπαδήμος διαδέχτηκε τον Παπανδρέου, επιχειρώντας να πείσει την ελληνική γνώμη ότι εκείνος μπορεί να σώσει καλύτερα τη χώρα, λόγω των στενών επαφών που είχε ως κεντρικός τραπεζίτης με τη Μέρκελ.
Εκτός από την Ελλάδα υπήρχε και ο ιταλικός κίνδυνος. «Αν η Ιταλία πέσει, γράφει ο Μπαρουάν για την «ιστορική» σύνοδο, θα πέσουν όλοι. Είναι πράγματι πολύ μεγάλη. Είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το ευρώ δεν θα αντέξει».

Η λύση βρέθηκε… Αντικατάσταση του μη «λατίνου εραστή» Σίλβιο Μπερλουσκόνι που δίσταζε απέναντι στις απαιτήσεις για σκληρά μέτρα, από τον επίσης τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. «Ο Μπερλουσκόνι έμοιαζε ή να μην καταλαβαίνει ή να μην κατανοεί ότι το πρόβλημα της Ιταλίας ήταν αυτός. Αναγκάσαμε τον Μπερλουσκόνι να επιτρέψει στο ΔΝΤ να αποκτήσει κάποιον έλεγχο πάνω στα δημοσιονομικά της Ιταλίας. Η Ιταλία είναι περήφανη. Γνωρίζαμε ότι μόλις επιστρέψει στην πατρίδα, ο Μπερλουσκόνι δεν θα κρατήσει για πολύ», γράφει ο Μπαρουάν, που περιγράφει μία Ευρώπη στα πρόθυρα διάλυσης.

Ο πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών ετοίμαζε μάλιστα μυστική ομάδα μελέτης για να κάνει προετοιμασίες για «την πιο σκοτεινή υπόθεση στη σύγχρονη οικονομική μας ιστορία»-την πιθανότητα εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ. «Η ΕΕ βρισκόταν σε ένα κυκλώνα και το ευρώ κτυπιόταν από όλες τις πλευρές…Η χειρότερη πιθανότητα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η διάχυση, η θεωρία του ντόμινο που θα οδηγούσε στην διάλυση της ευρωζώνης και της ντε φάκτο αποχώρησης της Γαλλίας», επισημαίνει ο Μπαρουάν. Πως είπατε; Ευρώ το «κοινό μας νόμισμα»;