Κύριε Μελανσόν, η ευπρέπεια επιτάσει να βγάλετε αυτό το κόκκινο τρίγωνο από το σακάκι σας

του Didier Daeninckx*

2107 04 27 01 Didier DaeninckxΌταν αλλάζει σακάκι, ο κύριος Μελανσόν δεν ξεχνάει ποτέ να καρφιτσώσει στο πέτο του μια μικρή τριγωνική κόκκινη καρφίτσα που μερικοί νομίζουν πως είναι ένα είδος λεγεώνας της τιμής.

Πρόκειται στη πραγματικότητα για μιαν υπενθύμιση σχετική με το σημάδεμα που υφίσταντο οι εκτοπισμένοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: μαύρο τρίγωνο για τους τσιγγάνους, ροζ για τους ομοφυλόφιλους, μπλε για τους απάτριδες, μωβ για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, κίτρινο για τους εβραίους και κόκκινο για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Εξακολουθούσε να το φοράει και το βράδυ της 23ης Απριλίου όταν, έχοντας τοποθετηθεί στη τέταρτη θέση από τους ψηφοφόρους, αρνήθηκε να πει ότι θα ψήφιζε ενάντια στην Μαρίν Λε Πεν.

2107 04 27 01 principauxΠαρέμεινε εξίσου σιωπηλός και στις 24 Απριλίου, όταν η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος (που η νομολογία επιτρέπει να αποκαλούμε φασιστικό) στην οποία την διαδέχτηκε ο Jean-Francois Jalkh. Αυτός ο ευρωβουλευτής διώκεται αυτό το καιρό για τις υποθέσεις εικονικών θέσεων απασχόλησης που αφορούν την αντι-ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία ανήκει. Ο κύριος Jalkh αμφιβάλει για τη δικαιοσύνη. Αλλά, σύμφωνα με το περιοδικό Les Temps des Savoirs που εκδίδουν οι εκδόσεις Odile Jacob, έχει επίσης αμφιβολίες για τη χρησιμοποίηση του αερίου Zyklon B στους ναζιστικούς θαλάμους αερίων επειδή, όπως διευκρινίζει: “Χρειάζονται πολλές μέρες για να απολυμανθεί ένα μέρος που ήταν...όπου χρησιμοποιήθηκε Zyklon B”.

Αυτό το απλό γεγονός θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να είχε οδηγήσει κάποιον που φοράει το κόκκινο τρίγωνο να εκφράσει την αηδία του και να το συσχετίσει, στον παρόντα χρόνο, με τα τα θύματα των οποίων φοράει το οδυνηρό έμβλημα.

Αν ο κύριος Μελανσόν είχε περάσει στο δεύτερο γύρο απέναντι στην κυρία Λε Πεν, θα είχα ψηφίσει για αυτόν χωρίς δισταγμό, παρόλες τις αναστολές μου.

Μόνο και μόνο για αυτό το μικρό κόκκινο τρίγωνο στο πέτο του σακακιού του.

Ένα κόκκινο τρίγωνο που η ευπρέπεια του ζητάει να το βγάλει.

*Ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς, μέλος για δεκαετίες του ΚΚΓ. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στη Liberation και κατατάχτηκε πρώτο σε αναγνωσιμότητα.