Τη στιγμή που η Τρόικα και η Ελλάδα ολοκληρώνουν τις διαπραγματεύσεις τους στο Παρίσι, η CADTM απαιτεί οριστική ακύρωση του απεχθούς χρέους προς την Τρόικα

Ανακοίνωση τύπου της CADTM (Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου)

2014-09-08 01 CADTM-imageH Τρόικα, που αποτελείται από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε για πρώτη φορά τις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση, από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, εκτός της χώρας. Ως τόπο φιλοξενίας επέλεξε το Παρίσι, και πιο συγκεκριμένα την έδρα του εξόχως φιλελεύθερου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Château de la Muette.

Είναι σίγουρο, ότι οι συγκεκριμένοι διαπραγματευτές φοβούνται τις διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού, ο οποίος από το 2010 υφίσταται μια πρωτόγνωρη λιτότητα και αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του, στο πρόσωπο των 595 καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που απολύθηκαν άδικα και έγιναν το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην Τρόικα. Μια Διεθνής Ημέρα Aλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί, στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, για την υποστήριξη αυτών των 595 γυναικών.

Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση Βαλλς αποφάσισε τη σκλήρυνση της λιτότητας, αντιπροσωπεύουν για την Τρόικα μία «αξιολόγηση ρουτίνας» των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων, και θα επιτρέψουν «στην καλύτερη περίπτωση» την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) , ύψους 2 δις ευρώ, περίπου, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας.
 
Όμως, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται εδώ και τέσσερα χρόνια για τη μείωση(κατά την επίσημη εκδοχή) ενός μη βιώσιμου χρέους, στην πραγματικότητα επιδεινώνουν το άχθος του και οδηγούν τους Έλληνες στη φτώχεια. Αυτά τα μέτρα πρωτοφανούς βίας   επιβάλλονται σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από την Τρόικα, η οποία από το 2010, επιβάρυνε τη χώρα με χρέος ύψους 240 δις ευρώ , χωρίς να υπολογίσουμε τους τόκους που ο λαός θα πρέπει να αποπληρώσει, με το αίμα του.

Κατ’ εντολήν της Τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να απολύσει 6.500 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι τα τέλη του 2014, όταν περίπου 20.000 εργαζόμενοι έχουν, ήδη, απολυθεί λόγω της συγχώνευσης ή κατάργησης των δημόσιων οργανισμών . Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, πρέπει να υιοθετηθούν, επιπλέον, 600 νέα μέτρα. Ένα από αυτά προβλέπεται να επιτρέψει σύντομα στους εργοδότες να απολύουν ελεύθερα, χωρίς αιτιολόγηση. Ένα άλλο μέτρο που η Τρόικα θέλει να υιοθετηθεί, προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες που λυγίζουν κάτω από 70 δις ευρώ επισφαλών δανείων, είναι να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, σε περιπτώσεις απλήρωτων δανείων.
 
Εν τω μεταξύ, και παρά το υποτιθέμενο σχέδιο ελάφρυνσης του 2012, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα ανέρχεται στο 175,1% του ΑΕΠ ( 318 δις ευρώ) έναντι 129,7% του ΑΕΠ το 2009 ,πριν από την άφιξη της Τρόικας.
 
2014-09-08 02 chainΗ πολιτική που υπαγορεύεται στην συνένοχη ελληνική κυβέρνηση, από τους πιστωτές της , έχει ως αποτέλεσμα την παρακμή ολόκληρης της κοινωνίας, τη μαζική ανεργία, που παραμένει στάσιμη στο 27% του ενεργού πληθυσμού (της νεολαίας έχει τριπλασιαστεί από το 2008) και τη βαθιά ύφεση.
Η συνάντηση στο Παρίσι, όπως και κάθε άλλη από τις προηγούμενες αποστολές της Τρόικα, δεν θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από τη διαχείριση της κρίσης είναι οι μεγάλες πολυεθνικές και εθνικές εταιρείες, οι οποίες επωφελούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις και την μείωση των μισθών, καθώς και μερικοί ολιγάρχες που βρίσκονται στην υπηρεσία τους.
 
Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (τηλεπικοινωνίες-ΟΤΕ, εταιρεία αθλητικών στοιχημάτων- ΟΠΑΠ, κρατικά λαχεία, εταιρεία φυσικού αερίου, εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, περιφερειακά αεροδρόμια, κλπ) εξανεμίζονται ,αμέσως, στην αποπληρωμή του χρέους. Επίσης ,μεγάλο μέρος κάθε δανείου από την Τρόικα διατίθεται για την αποπληρωμή προηγούμενων χρεών.
 
Η CADTM καταγγέλλει την παρέμβαση της Τρόικα που παραβιάζει την κυριαρχία του ελληνικού λαού, και απαιτεί την οριστική ακύρωση όλων των απεχθών, παράνομων και αθέμιτων χρεών της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός πληρώνει εδώ και πολύ καιρό αυτό το χρέος, που επιβάλλεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με σκοπό την υποδούλωσή του.
 
Για πολλούς Έλληνες ανασφάλιστους και άπορους, που αγωνίζονται να επιβιώσουν και βρίσκονται στο χείλος της αυτοκτονίας ή παίρνουν το δρόμο της φυγής, ​​η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.
 
Πολλές επίσημες εκθέσεις, που δημοσιεύτηκαν το 2013 και το 2014, όπως αυτή του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης | 1 |, του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ σχετικά με το χρέος καθώς και η νομική γνωμοδότηση του πανεπιστημιακού καθηγητή Andreas Fischer-Lescano, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Εργασίας της Βιέννης | 2 |, αποδεικνύουν με ακρίβεια ότι η Τρόικα έχει παραβιάσει μια σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προστατεύονται από κανόνες του διεθνούς δικαίου.
 
Ήρθε η ώρα για τη νομική δίωξη της Τρόικας και την απαίτηση αποζημιώσεων για την ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή.
 
Τέλος, η CADTM απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα οι δαπάνες αυτής της πολυτελούς συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών.
 

Σημειώσεις
| 1 |Έκθεση: « Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρούς οικονομικών κρίσεων», που δημοσιεύθηκε στις η Δεκεμβρίου 2013
| 2 | Έκθεση: «Ανθρώπινα Δικαιώματα σε καιρούς λιτότητας» , που δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2014

Μετάφραση: Άννα Κόκκαλη