Ο Φρανκεστάϊν της Ευρώπης

Η πολιτική ΜέρκελΗ Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή το πειραματόζωο της Ευρώπης. Η οικονομική της σημασία ήταν τόσο μικρή για τα δεδομένα της ευρωζώνης, που το θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί σχεδόν ανώδυνα με γενναίο από την αρχή «κούρεμα» του χρέους, χωρίς τρομακτικές επιπτώσεις ούτε για την ελληνική κοινωνία, ούτε για το ίδιο το εγχείρημα του ευρώ που παραπαίει.

Στόχος των δανειστών δεν ήταν ωστόσο να πάρουν τα λεφτά τους-χωρίς ανάπτυξη και ο τελευταίος αδαείς κατανοεί ότι το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί -αλλά να παραδειγματίσουν μέσω Ελλάδας τους άλλους «νότιους» αλλά και γενικότερα του εργαζόμενους της Ευρώπης έτσι και αρχίσουν και κουνιούνται…Στόχος ήταν να ξεθεμελιωθούν με την μέθοδο της «θεραπείας σοκ» κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τα οποία μέχρι την κρίση του 2010 ροκάνιζαν σταδιακά, μετρώντας κάθε φορά τους συσχετισμούς…

Δύο χρόνια μετά την κρίση οι δανειστές παραδίδουν μία Ελλάδα κατεστραμμένη οικονομικά και κοινωνικά, στην ουσία πτωχευμένη, με τους ίδιους να ομολογούν την αποτυχία τους. Στην αρχή υπόσχονταν ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2013. Ότι με την αυστηρότητα των μνημονίων ένα και δύο, θα θωράκιζαν την ευρωζώνη από τη διάχυση της κρίσης, η οποία έχει φθάσει πια στα γαλλικά σύνορα. Τώρα δεν ξέρουν αν το χρέος θα μειωθεί στο βιώσιμο 120% του ΑΕΠ το 2020 ή το 2022 και τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί ο στόχος. Επιπλέον ξεφτιλίζουν τη χώρα που ασμένως και υπό το βάρος εκβιασμών ψήφισε 700 σελίδες μνημονίου χωρίς να το διαβάσει…

Την ώρα που επέβαλλαν «κούρεμα» ακόμη και στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα να καταρρέει ολοσχερώς η κοινωνική ασφάλιση, δυσανασχετούν στο ενδεχόμενο να «κουρευτεί» το χρέος που κατέχουν η ΕΚΤ και τα κράτη μέλη.

Η πολιτική Μέρκελ, που είναι πολιτική που ενστερνίζονται όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ, δημιούργησε ένα Φράνκενστάϊν που οδηγεί την Ευρώπη από το κακό στο χειρότερο. Και όπως ο μυθικός ήρωας της Μαίρη Σέλεϊ στράφηκε εναντίον του δημιουργού του έτσι και η πολιτική της απηνούς λιτότητας, βουλιάζει την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση, εξωθεί τους λαούς σε πρωτοφανείς για τα τελευταία χρόνια κοινωνικές αντιδράσεις και απειλεί να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο παρά τις αντιρρήσεις ενστάσεις και αμφισβητήσεις, είχε φέρει την ειρήνη για 60 και πλέον χρόνια στην πολύπαθη ήπειρό μας.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο" 24/11/2012