ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΣΥΜΒΟΛΟ

Τελευταίο αντίο υπό τους ήχους της Διεθνούς

2011-11-07_TziantzisΠολλές εκατοντάδες αγωνιστές της Αριστεράς, φίλοι και άνθρωποι που τον γνώρισαν και εμπνεύστηκαν από τον Κώστα Τζιαντζή, τον δάσκαλο, σύντροφο και φίλο μας, τον συνόδευσαν την Πέμπτη το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία. Μάτια βουρκωμένα και μακρές σιωπές που πλημμύρισαν τον χώρο όταν ακούστηκε και η τελευταία νότα της Διεθνούς εξέφρασαν τον απέραντο θαυμασμό μας για έναν άνθρωπο που η δράση, η σκέψη και η συνολική παρουσία του τον τοποθετούν στις πιο εμβληματικές μορφές της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Ο Κώστας άφησε την τελευταία του πνοή στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου, του μήνα που σημάδεψε κι άλλες φορές τη ζωή του. Πέθανε στα 63 του χρόνια, πριν καν συμπληρωθούν δυόμισι μήνες αφότου έγινε γνωστή η αρρώστιά του.

Με αφορμή το θάνατό του ανακοινώσεις εξέδωσαν όλες σχεδόν οι οργανώσεις της ελληνικής Αριστεράς, υπογραμμίζοντας το ήθος του και την τεράστια συμβολή του στην υπόθεση της επανάστασης. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συντρόφους του έστειλαν οι μαρξιστές διανοούμενοι Κονστάντζο Πρέβε από την Ιταλία και ο Ερίκ Τουσέν από το Βέλγιο.

Πολλές ήταν και οι τιμητικές αναφορές στον Τύπο (Αυγή, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Δρόμος, κ.α.). Ο Στάθης, από την στήλη του στην Ελευθεροτυπία, αποχαιρέτησε τον Κώστα, γράφοντας το όνομά του και δίπλα το σφυροδρέπανο πάνω από το σκίτσο του ναυτίλου. Ο Θανάσης Καρτερός από τη στήλη του στην Αυγή μεταξύ άλλων έγραψε: «Και ξαφνικά συνειδητοποιείς μέσα στη θλίψη της απώλειάς του πόσο μεγάλη τύχη ήταν που τον γνώρισες. Που μίλησες, χάρηκες, λυπήθηκες, πάλεψες μαζί του σε δύσκολους καιρούς και σε μαύρα χρόνια. Που συμφώνησες και διαφώνησες με τις απόψεις και τη στάση του στα χρόνια της νομιμότητας –αυτά που αποδείχτηκαν τελικά πιο δύσκολα από τα δύσκολα και από μια άποψη πιο μαύρα από τα μαύρα.

Είχε παλικαριά απέναντι στον αντίπαλο κι αυτό το δίκιο κανένας δεν μπορεί να του το φάει, όσες φορές κι αν τον διαγράψει».

Το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ) της Γαλλίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Κώστα Τζιαντζή: «Ήταν καθοριστική η συνεισφορά του στην δημιουργία του πολιτικού χώρου που παίζει σημαντικό ρόλο αυτή την περίοδο των κινητοποιήσεων και της αξιοθαύμαστης αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στον πραγματικό κοινωνικό πόλεμο που επιχειρούν εναντίον του η κυβέρνησή σας και οι εργοδότες. Συμπαραστάτης στον αγώνας σας, το NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) σας στέλνει την απόλυτη αλληλεγγύη του και σας ζητά να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του και τους συγγενείς του. Για το NPA: Ολιβιέ Μπεζανσενό, Βανίνα Τζιουντιτσέλλι, Αλαίν Κριβίν, Ιβαν Λεμέτρ».