Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΗΠΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Οργή στη γέφυρα του Μπρούκλιν

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Με αφορμή πορεία προς τη Γουόλ Στριτ, διαμέσου της γέφυρας του Μπρούκλιν, περισσότεροι από 700 διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

2011-10-05_orgi_sti_gefyra_tou_brooklin

Κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των διαδηλωτών, που οι αστυνομικοί απέκλεισαν στη γέφυρα του Μπρούκλιν, άρχισαν οι συλλήψεις και το κυνηγητό, δημιουργώντας εικόνα απόλυτου χάους (φωτ. Ass. Press)

Οι Αμερικανοί Αγανακτισμένοι συνεχίζουν για 16η ημέρα να παραμένουν στο πάρκο Ζουκότι, σε μικρή απόσταση από τη Γουόλ Στριτ, διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή ανεργία, την απληστία των αγορών και τη διάσωση των τραπεζών το 2008

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη γέφυρα του Μπρούκλιν, όταν την πορεία -που ήταν προγραμματισμένη να κινηθεί προς το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ όπου βρίσκονται επί δύο εβδομάδες εκατοντάδες Αμερικανοί Αγανακτισμένοι-  σταμάτησαν αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι διαδηλωτές δεν παρέμειναν όπως προβλέπεται στο τμήμα για τους πεζούς, αλλά επιχείρησαν να διασχίσουν το δρόμο. Οι διαδηλωτές όμως κατηγόρησαν τις αστυνομικές αρχές ότι τους παραπλάνησαν, οδηγώντας τους στο δρόμο, όπου κινούνται τα οχήματα, με σκοπό να τους συλλάβουν και να διαλύσουν την πορεία.

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες, οι αστυνομικοί απέκλεισαν τους διαδηλωτές και άρχισαν να προβαίνουν σε συλλήψεις. Ακολούθησαν σκηνές χάους πάνω στην ιστορική γέφυρα, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, βάζοντάς τους χειροπέδες. Η γέφυρα αποκλείστηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στο Μανχάταν. «Οι διαδηλωτές όφειλαν να μείνουν στη δίοδο για τους πεζούς», είπε αργότερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Αργά τα μεσάνυχτα, οι περισσότεροι από τους 700 συλληφθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ περίπου 75 άλλοι θα περνούσαν ένα 24ωρο στα κρατητήρια. Σε ανάλογη, παράλληλη διαδήλωση στη Βοστόνη, μπροστά από τα τα γραφεία της Bank of America, συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν 25 διαδηλωτές επειδή μπλόκαραν την είσοδο του κτιρίου.


«Στρατόπεδο» το Μανχάταν

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε διαλύσει βίαια ειρηνική συγκέντρωση 3.000 ατόμων χρησιμοποιώντας και σπρέι πιπεριού. Από τις 17 Σεπτεμβρίου η «στρατοπέδευση» εκατοντάδων ατόμων στο νότιο Μανχάταν, ανάμεσα στο Σημείο Μηδέν και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατάφερε δειλά δειλά να «σπάσει» τη χαμηλή κάλυψη από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Η παρουσία δύο διάσημων πολιτικών ακτιβιστών, της ηθοποιού Σούζαν Σαράντον και του σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, οι οποίοι επισκέφθηκαν προ ημερών το πάρκο Ζουκότι για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, κατάφερε να αναδείξει περισσότερο την υποτονική παρουσία τους.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ τους και ακτιβιστές Anonymous, περνούν πολλές ώρες εκεί ενώ λίγοι επιλέγουν και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές και σε υπνόσακους. Η αστυνομία παρακολουθεί τα δρώμενα, έχοντας επιστρατεύσει ισχυρές δυνάμεις και έχοντας στήσει οδοφράγματα γύρω από το Χρηματιστήριο.

Οι Αμερικανοί Αγανακτισμένοι, υποκινούμενοι από online ακτιβιστικές κινήσεις μέσω του Twitter, προσελκύουν υποστηρικτές από όλες τις κοινωνικές τάξεις και το πολιτικό φάσμα. «Το μόνο που έχουμε κοινό είναι ότι αποτελούμε το 99% και δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την απληστία και τη διαφθορά του 1%», υποστηρίζει η ιστοσελίδα τους.

Ωστόσο, το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», ένα «ακέφαλο κίνημα διαμαρτυρίας» όπως διαφημίζεται, βρίσκεται ύστερα από δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η προσέλευση στο πάρκο Ζουκότι δεν ξεπερνά καθημερινά τα 1.000 άτομα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μαζικότητα ανάλογων κινητοποιήσεων σε Κάιρο, Μαδρίτη και Αθήνα, τις οποίες οι διοργανωτές επικαλούνται ως έμπνευση για τις δικές τους. *