Στηβ Τζομπς ή…Φρίντριχτ Ένγκελς;

του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
2012-10-12_01_s1.reutersmedia.netΗ ανά τον κόσμο υστερία για την αγορά του νέου iPhone 5 της Apple, αντικατοπτρίζει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τις αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου. Από τη μια τα πλήθη που ξενυχτούσαν έξω από τα καταστήματα της Apple θυμίζοντας φαν ροκ συναυλίας, που δεν μπορούσαν να περιμένουν καν λίγες μέρες πριν αποκτήσουν το αγαπημένο τους «γκάτζετ». Από την άλλη οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνες τις ημέρες από την Κίνα και τα βίαια επεισόδια σε εργοστάσιο της ταϊβανέζικης Foxconn, που κατασκευάζει εκεί το iPhone 5. Επεισόδια που είχαν να κάνουν με τις πολύ κακές συνθήκες εργασίας και την ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Η εταιρία Foxconn έγινε συνώνυμο των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην Κίνα καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι σε ένα από τα εργοστάσια της είχαν φθάσει να απειλούν με ομαδική αυτοκτονία(!), καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό χάρη και στη διεθνή δημοσιότητα, να εκμαιεύσουν κάποιες υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς.
Ρεπόρτερ του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Shanghai Evening Post» κατάφερε και εισέβαλε πρόσφατα στο εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Taiyua , εκεί που κατασκευάζεται το iPhone 5, δημοσιεύοντας σοκαριστικές εικόνες και περιγραφές για τις συνθήκες εργασίας. Ο Κινέζος δημοσιογράφος δημοσιοποίησε την εμπειρία του ως εργάτης για δέκα ημέρες στην Foxconn με τη μορφή ημερολογίου.

«Το πρώτο βράδυ που κοιμήθηκα στους κοιτώνες ήταν εφιάλτης. Όλος ο χώρος βρώμαγε σκουπιδίλα. Ήταν μία μυρωδιά που συνδύαζε σκουπίδια μαζί με βρώμικο ιδρώτα και αφρό. Έξω από κάθε δωμάτιο υπήρχαν σκουπίδια. Όταν άνοιξα το ντουλάπι μου, δεκάδες κατσαρίδες άρχισαν να βγαίνουν από μέσα και τα κλινοσκεπάσματα που μοιράστηκαν σε κάθε εργαζόμενο ήταν γεμάτα βρώμα και στάχτες», γράφει στο ημερολόγιο του(http://micgadget.com/29723/the-undercover-report-on-how-the-new-iphone-5-is-made-inside-foxconn-factory/ ).


Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και αλλού με σχετικές αναφορές να βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Στα τέλη του 2010 αρχές 2011 ξέσπασε μάλιστα ένα μεγάλο κύμα απεργιών στα εργοστάσια ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας καταστάσεις που νομίζαμε ότι είχαν παραμείνει «ιστορικές περιγραφές» για την «κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» τον 19ο αιώνα.

2012-10-12_02_Shanghai_Evening_Post

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Ελλάδα αύριο"(06/10/2012)