Αντιπαράθεση Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και Ευρωκοινοβουλίου

2015-10-14 03 iatreio2015-10-14 04 EU c Μια υπόθεση εμβληματική των αγριανθρωπικών νεοφιλελεύθερων 
καιρών μας

 Δημοσιεύουμε παρακάτω την αποστομωτική απάντηση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού στην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος Sylvie Guillaumme, μετά από την εκδικητική άρνηση των ιθυνόντων του Ευρωκοινοβουλίου να επιτρέψουν στους εκπροσώπους του Κοινωνικού Ιατρείου να μεταβούν στο Ευρωκοινοβούλιο και να εξηγήσουν στους Ευρωβουλευτές γιατί αρνήθηκαν το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

  Αγαπητή κυρία Sylvie Guillaume,

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμα σας με το οποίο μας ενημερώσατε ότι λόγω της άρνησης μας να παραλάβουμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, δεν θα μας επιτρέψετε να παραβρεθούμε στην εκδήλωση απονομής του στις Βρυξέλες, εξηγώντας μας στη μήνυμα σας ότι «Η εκδήλωση και η βράβευση είναι μια ειδική περίσταση, που σκοπεύει να τιμήσει όλους τους νικητές (συνολικά 47 φέτος) και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό.».

Αυτός ο άλλος σκοπός στον οποίο αναφέρεστε έχει προφανέστατα να κάνει με τους λόγους για τους οποίους αρνηθήκαμε το βραβείο και μπορούμε υποθέσουμε ότι δεν θέλετε να γίνουν γνωστοί στους υπολοίπους που θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Είναι ειρωνεία της τύχης, αφού είσαστε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών – και το πολιτικό σας υπόβαθρο θα έπρεπε κανονικά να σας έχει φέρει σε επαφή με τον αγώνα που δίνουν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες για να επιβιώσουν στην κοινωνία που ζούμε, ότι εσείς από όλους μας αρνείστε την δυνατότητα να εκφράσουμε την αντίθεση μας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας από το 2010. Γιατί είναι αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν δημιουργήσει τις περιστάσεις που έχουν οδηγήσει 3 εκατομμύρια Έλληνες στον αποκλεισμό από υπηρεσίες υγείας, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στην απόγνωση και αρκετούς στον θάνατο, και ακόμα και γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει να βλέπουν τα μωρά τους να τα κρατάνε δημόσια μαιευτήρια ως ενέχυρο γιατί δεν είχαν να πληρώσουν (άρθρο του BBC http://www.bbc.com/news/magazine-18073793 ). Και είναι ακριβώς λόγω αυτών των σκληρών πολιτικών που δημιουργήθηκε το ιατρείο μας, αλλά και άλλα 40 κοινωνικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια.

Τα γεγονότα που δεν θέλετε να ακουστούν στις Βρυξέλες, στις 14-15 Οκτωβρίου, έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό εδώ το δελτίο τύπου με τίτλο Το Μ. Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού αρνείται να παραλάβει το βραβείο από το Ε.Κ. –http://www.mkiellinikou.org/blog/2015/09/11/vraveush-2/ όπου εξηγούμε γιατί δεν παραλάβαμε το βραβείο, σας το αντιγράφουμε εδώ παρακάτω:

+++
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μας απονείμει το βραβείο Ευρωπαίου πολίτη για το 2015, ως αναγνώριση του αγώνα που κάνουμε 4 σχεδόν χρόνια για τον εγκαταλειμμένο από την επίσημη Πολιτεία άνεργο – ανασφάλιστο ασθενή και για μια καλύτερη κοινωνία. Αυτός ο αγώνας όμως δίνεται από εμάς επειδή οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, στην χώρα μας είναι απόρροια των πιέσεων και εκβιασμών που ασκούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), έχει οδηγήσει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πάνω από 3 εκατομμύρια άπορων και εξαθλιωμένων άνεργων πολιτών.

Η Ευρώπη για εμάς, όπως και για τους περισσότερους Έλληνες, θα μπορούσε να είναι το σπίτι μας. Μιλάμε για την Ευρώπη των λαών, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης. Εμείς αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αυτήν αποζητούμε. Με λύπη μας όμως βλέπουμε μια Ευρώπη χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η προτεραιότητα της είναι να βρίσκει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ιδιωτικές τράπεζες ενώ παράλληλα πιέζει για την μείωση, πάνω από 50% σε σχέση με το 2009, των προϋπολογισμών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Bάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού οδήγησε:

– 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
– Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν ένα γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.
– 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
– 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61,876 μαθητές τους.
– 1,053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152,397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15,520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.
– 42,727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

Βάσει μελέτης του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής:

– 3,8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας (432 ευρώ το μήνα ανά άτομο)
– 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (233 ευρώ το μήνα ανά άτομο, που σημαίνει ακραία φτώχεια)
– Δηλαδή το 58% του Ελληνικού πληθυσμού, 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτή η Ευρώπη, που θέλει να μας βραβεύσει, φαίνεται να μην ενοχλείται για όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και από τους χιλιάδες θανάτους ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Θανάτους που θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας το αμέσως επόμενο διάστημα γιατί έρχονται επιπλέον μειώσεις, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικά 933 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Θα ήταν υποκριτικό εμείς να παραλάβουμε ένα βραβείο όταν αυτή η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στα υποσιτισμένα βρέφη, στους νεκρούς καρκινοπαθείς ασθενείς, στα γεμάτα απελπισία βλέμματα των ασθενών που υποφέρουν, των μανάδων που μας εξιστορούν ιστορίες τρομακτικής εγκατάλειψης αφού καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και ελάχιστη τροφή για άλλη μια χρονιά.

Τα λόγια του εκπροσώπου μας γιατρού Γιώργου Βήχα ήταν ξεκάθαρα «Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι νεκροί και ασθενείς που στέκονται ανάμεσα μας, μας κοιτούν στα μάτια και δε μας επιτρέπουν να δεχτούμε αυτό το βραβείο«.

Δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη ούτε στους Ευρωπαϊκούς λαούς που στέκονται εντυπωσιακά αλληλέγγυοι! Είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε την πλάτη μας στους πολιτικούς και στους θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή ως λογιστικά νούμερα. Αντιμετώπιση που εδώ και 5 χρόνια εξελίσσεται σε ντροπή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το σίγουρο είναι ότι αυτή βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει άμεσα και αν αυτό το βραβείο σήμαινε κάτι τέτοιο θα ήμασταν ευτυχείς να το παραλάβουμε.

Σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με στοιχεία το τι σημαίνει να είσαι ανασφάλιστος στην παρουσίασή μας στο Ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Βουλής στην Αθήνα. Δεν αποδεχθήκαμε το βραβείο αφού οι ασθενείς μας συνεχίζον να βιώνουν την ίδια και χειρότερη κατάσταση ακόμα και σήμερα. Στο ταξίδι μας στις Βρυξέλλες, σε ένα μήνα περίπου θα ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες, σχετικά με όσα βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης λόγω των μνημονίων και της λιτότητας!

Έχει μεγάλη σημασία αυτή η βράβευση να μετατραπεί σε μήνυμα ανθρωπιάς με απτά αποτελέσματα στην αλλαγή πολιτικών και δυνάμωμα της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων πολιτών.

+++

Αυτά είναι τα δεδομένα που δεν θέλετε εσείς κα. Guillaume, αλλά και οι συνάδελφοι σας, να γίνουν δημοσίως γνωστά. Και είναι λόγω ακριβώς αυτής της συμπεριφοράς που γυρίζουμε την πλάτη μας σε εσάς και δεν θέλουμε να παραλάβουμε το βραβείο.

Ελπίζουμε να παραβρεθούμε στην εκδήλωση, και αυτή σας η άρνηση να γίνει γνωστή στους Γάλλους δημοσιογράφους, όπως και η υποτιμητική σας στάση απέναντι μας – τους 300 εθελοντές που έχουν προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, φάρμακα και παιδικές τροφές σε 46,000 περιπτώσεις τα τελευταία 4 χρόνια – και έτσι να την μάθουν οι Γάλλοι πολίτες.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σιδέρης
υπεύθυνος επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού