Παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης στις Ελληνίδες καθαρίστριες

Το πολύμορφο γαλλικό κίνημα στο πλευρό των 595 καθαριστριών

2014-09-18 01 solidaires Μετά από την Καταλονία και τη Βρετανία, το οδοιπορικό μας στο παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης στις Ελληνίδες καθαρίστριες μας φέρνει σήμερα στη Γαλλία. Το πρώτο πράγμα που χτυπάει εδώ στο μάτι είναι το πολύ ευρύ φάσμα οργανώσεων και ευαισθησιών που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Εργατικά συνδικάτα συνεργάζονται με φεμινιστικές και οικολογικές συλλογικότητες, αλλά και με κινήσεις πολιτών, κοινωνικά κινήματα και αριστερά πολιτικά κόμματα διαφορετικών προσανατολισμών και κινητοποιούνται –όλοι και όλες μαζί- στο πλευρό των 595 καθαριστριών όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις.

2014-09-18 02 tract 20 sept menage grece Συγκεκριμένα, στη Μασσαλία η συγκέντρωση είναι για τις 20 Σεπτεμβρίου μπροστά στο ελληνικό προξενείο. Στη Τουλούζη, επίσης στις 20 Σεπτεμβρίου στη κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και στη Γκρενόμπλ, μπροστά στο εκεί ελληνικό προξενείο. Όσο για τη Λιλ, η διαδήλωση στη μεγάλη πλατεία το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου, συνιστά ήδη σημαντικό γεγονός καθώς σε αυτήν καλούν δεκάδες συνδικάτα, κινήματα, κοινωνικά δίκτυα και κόμματα της αριστεράς και από τις δυο πλευρές των γαλλοβελγικών συνόρων.

 Και το Παρίσι; Στη πραγματικότητα, η διεθνής κινητοποίηση αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες μας εγκαινιάστηκε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου με μια διαδήλωση μπροστά στην έδρα του ΔΝΤ, την ώρα που γινόταν εκεί η συνάντηση της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτή την (πάντα ενωτική) συγκέντρωση/διαδήλωση μετείχαν όλα –χωρίς εξαίρεση- τα κόμματα και οι οργανώσεις της γαλλικής αριστεράς, κοινωνικά κινήματα και φεμινιστικές οργανώσεις, η Συνδικαλιστική Ένωση Solidaires, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Παρισιού. Στο ενωτικό κάλεσμα διαβάζουμε ότι η διαδήλωση γίνεται «για να καταγγείλουμε τις ευθύνες της Τρόικα, της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές λιτότητας και την πληρωμή των άνομων και απεχθών χρεών, αλλά και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις 595 καθαρίστριες που παλεύουν ενάντια στην απόλυσή τους και στις πολιτικές της Τρόικας». 

 Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή σε αυτή τη διαδήλωση των Αφρικανών καθαριστριών του παρισινού ξενοδοχείου Louvre, που έγραψαν ιστορία το 2012 με τη νικηφόρα απεργία τους, που έγινε μάλιστα ταινία που προβάλλεται αυτές τις μέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.  Το ιδιαίτερης αξίας μήνυμα της αλληλεγγύης τους στις 595 Ελληνίδες συναδέλφισσές τους, περιέχεται στο μικρό βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε κλικάροντας το:

{youtube}tgs0Akq2SJQ{/youtube}

 Σε όλες αυτές τις γαλλικές κινητοποιήσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα συνδικάτα SUD, που μαζί με τη γαλλική ΟΛΜΕ (FSU), συσπειρώνονται στη συνδικαλιστική ένωση Solidaires. Στο μήνυμα που απευθύνει στις 595 καθαρίστριες, η Εθνική Γραμματέας των Solidaires Βερβέν Ανζελί τονίζει ότι «οι καθαρίστριες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σήμερα την ίδια απειλή που αντιμετωπίζει η απασχόληση και το εισόδημα πάρα πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη που υφίστανται τη λιτότητα και τις πολιτικές  εξασφάλισης των συμφερόντων των τραπεζών, των καπιταλιστών και της ολιγαρχίας». Και το μήνυμα καταλήγει ως εξής: «Η διεθνής αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων, είναι το όπλο των λαών. Για το δικαίωμα των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσουν την εργασία και το μισθό τους, διεθνής αλληλεγγύη!»…

 Κλείνοντας το σημερινό σημείωμα, κάνουμε ένα άλμα πάνω από τη Μεσόγειο για να πάμε στο Ραμπάτ του Μαρόκου όπου αύριο το πρωί τα συνεργαζόμενα κινήματα ATTAC και CADTM θα επισκεφτούν την ελληνική πρεσβεία για να επιδώσουν το ψήφισμα αλληλεγγύης τους στις 595 Ελληνίδες καθαρίστριες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι αγωνιστές και αγωνίστριες, που υφίστανται τα πάνδεινα από το αυταρχικό καθεστώς της χώρας τους, μετάφρασαν στα αραβικά και διακινούν τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στη Μαύρη Αφρική το κάλεσμα για τη διεθνή ημέρα αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριές μας.

2014-09-18 03 Katharistries

  نداء لتنظيم يوم عالمي للتضامن مع 595 من عاملات النظافة بوزارة المالية اليونانية

 

نحن، النساء العاملات في النظافة بوزارة المالية، واللواتي فقدن عملهن منذ 17 سبتمبر 2013، نقترح عليكم توحيد الجهود و تنظيم يوم عالمي للتضامن يوم السبت 20 سبتمبر.

 

نحن، النساء العاملات في النظافة بوزارة المالية، واللواتي أبعدن عن العمل منذ 17 سبتمبر 2013 لمنح وظيفتنا لمتعهدين خواص في إطار المناولة من الباطن، إننا نخوض نضالا منذ 11 شهرا من أجل الحياة، وضدا على سياسات التقشف و ضد حكومة ساماراس والترويكا الذين يطبقونها.