Ανακοίνωση του διεθνούς δικτύου CADTM

(Επιτροπή για την ακύρωση του χρέους του τρίτου κοσμου)

2013-02-26 01 CADTM-imageΚαταγγέλοντας τις ρατσιστικές απειλές που εξαπέλυσε το κόμμα Χρυσή Αυγή εναντίον του Μωυσή Λίτση, ιδρυτικού μέλους της ελληνικής CADTM, το διεθνές δίκτυο της CADTM επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η άνοδος του φασισμού ως άμεση συνέπεια των μέτρων κοινωνικής υποβάθμισης που επιβάλλονται από τους πιστωτές στο όνομα της δεδηλωμένης προτεραιότητας στην εξόφληση του χρέους εις βάρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Το νεοφασιστικό περιοδικό «Στόχος» δημοσίευσε ένα πλήρες «βιογραφικό σημείωμα» του Μωυσή αναφερόμενο στο σύνολο της πολιτικής και συνδικαλιστικής του δράσης κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Με τίτλο «Εβραίος ταμείας της ΕΣΗΕΑ» επιδίδεται σε μια σαφή ρατσιστική επίθεση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μιλά άψογα τα εβραϊκά και θαυμάζει το Ισραήλ ακόμα κι αν δηλώνει (αλλά ποιος μπορεί να τον πιστέψει ;) αντισιωνιστής ! ... Στις γενικές συνελεύσεις της ΕΣΗΕΑ, αντί να μιλά για τα προβλήματα των Ελλήνων δημοσιογράφων, προτιμά να μιλά για το ολοκαύτωμα των εβραίων και για την ανάγκη να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή» ...

 

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την άκρα δεξιά. Προβαίνοντας στο στιγματισμό και τη στοχοποίηση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο καθώς και στην έκφραση ενός ακραίου αντισημιτισμού επιχειρεί να κατασκευάσει αποδιοπομπαίους τράγους και να υψώσει ένα παραπέτασμα καπνού αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Η «θεραπεία» αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα αποπροσανατολίζει πλήθος Ελλήνων ωθώντας τους στα σκοτεινά μονοπάτια του φασισμού.

 

Ο σαφής και διακηρυγμένος στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η διάλυση κάθε συνδικαλιστικής, πολιτικής και πολιτισμικής οργάνωσης των εργαζομένων, όπως και κάθε κοινωνικής αντίστασης, η άρνηση του δικαιώματος στη διαφορά και η εξάλειψη –ακόμα και φυσική– όλων των «διαφορετικών» και ασθενέστερων συμπολιτών μας.

 

Η ενίσχυση του ρατσισμού και του αυταρχισμού που συνοδεύεται ολοένα και συχνότερα από πραγματικές επιχειρήσεις πογκρόμ συνιστά μια από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες της διαδικασίας διάλυσης του κοινωνικού κράτους που επιβάλλουν οι πιστωτές προκειμένου να αποπληρωθεί ένα παράνομο και εγκληματικό χρέος.

 

Το διεθνές δίκτυο CADTM εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό που αγωνίζεται για την κυριαρχία του, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και την μη αποπληρωμή του επαχθούς χρέους. Πρέπει να δοθεί πια ένα τέλος στην ανοχή απέναντι στις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις προκλήσεις αυτού του ναζιστικού κόμματος που ήδη εκπροσωπείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Συστρατευμόμαστε με όσους και όσες εναντιώνονται στον υφέρποντα φασισμό στην Ευρώπη. Γιατί ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα και το επαχθές χρέος είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Μωυσή Λίτση και στο ελληνικό τμήμα της CADTM καθώς και σε όλες τις δυνάμεις τη αριστεράς που αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και το σύστημα που τις γεννά.

 

·      Ο Μωυσής Λίτσης ήταν από τους πρωτεργάτες του παραδειγματικού αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία». Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της CADTM (http://www.contra-xreos.gr/) και μεταξύ των πρωτεργατών του ευρωπαϊκού αντιφασιστικού μανιφέστου  (http://antifascismeuropa.org/manifiesto/fr).