Υποστήριξη στην αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία των πιστωτών!

Από την CADTM - Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (www.cadtm.org)

3 του Μάη 2010

Το νέο σχέδιο λιτότητας που ανακοινώθηκε τη Κυριακή 2 Μαΐου είναι μια αληθινή καταστροφή για τον ελληνικό λαό, τους μισθωτούς του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

 • Πάγωμα των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου για 5 χρόνια
 • Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα
 • Μείωση κατά 8% των επιδομάτων τους που είχαν ήδη μειωθεί κατά 12% από το προηγούμενο σχέδιο λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
 • Ο κύριος συντελεστής ΦΠΑ, αφού πέρασε από 19% σε 21%, αυξάνεται τώρα σε 23% (οι άλλοι συντελεστές αυξάνονται επίσης  από 5% σε 5,5% και από 10% σε 11%) 
 • Οι φόροι επί των καυσίμων, του οινοπνεύματος και του καπνού αυξάνονται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα κατά 10%
 • Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (που συνδέονται με τις ανθυγιεινές εργασίες) απαγορεύονται πριν από την ηλικία των 60 ετών
 • Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών περνάει από τα 60 στα 65 χρόνια από τώρα μέχρι το 2013
 • Για τους άνδρες, η νόμιμη ηλικία θα εξαρτάται από τη προσδόκιμη ηλικία
 • Θα απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας (και όχι πια 37, εκτός σπουδών και ανεργίας) για να υπάρχει πλήρης σύνταξη
 • Αυτή η σύνταξη θα υπολογίζεται, όχι πια σε συνάρτηση με το τελευταίο μισθό αλλά σύμφωνα με το μέσο μισθό  του συνόλου των χρόνων εργασίας (δηλαδή, μείωση κατά 45% μέχρι 60% του καθαρού ποσού της σύνταξης)
 • Το Κράτος θα περιορίσει τις δαπάνες λειτουργίας του  (υγεία, εκπαίδευση) κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ
 • Δημιουργείται ένας νέος κατώτατος μισθός για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους (κάτι ανάλογο με το CPE που απορρίφθηκε στη Γαλλία από τους νέους και τα συνδικάτα)

Είναι μάννα εξ ουρανού για τις χρηματαγορές και το κεφάλαιο!debt3

 • Οι μεταφορές, η ενέργεια και ορισμένα επαγγέλματα που συνδέονταν με το Κράτος θα φιλελευθεροποιούν και θα ανοιχτούν στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικοποιήσεις).
 • Ο χρηματοπιστωτικός τομέας (κυρίως οι τράπεζες) θα  επωφεληθεί από ένα ταμείο βοήθειας που δημιουργείται με τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ.
 • Θα ενισχυθεί η ελαστική εργασία
 • Θα διευκολυνθούν οι απολύσεις
 • Η ελληνική οικονομία μπαίνει υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ

 Η Ελλάδα, παραμένοντας στην ευρωζώνη, δεν θα μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, ούτε να παίξει με τα επιτόκια. Το χρέος δεν θα αναδιαρθρωθεί, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστικοί θεσμοί κατέχουν τα 2/3 του. Αυτές ακριβώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% για να δανείζουν στα Κράτη  (με κέρδος). Σε αντάλλαγμα για αυτά τα μέτρα, οι χώρες της ευρωζώνης θα δανείσουν η μια μετά την άλλη 100 με 135 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα με επιτόκιο 5% (45 δισεκατομμύρια για φέτος). Τα πλούσια Κράτη και οι τράπεζες θα βγάλουν λοιπόν λεφτά στη πλάτη του ελληνικού λαού. Η Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, προβλέπει ένα κέρδος 150 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος για να επιτρέψουν στο ελληνικό Κράτος να πληρώσει τους κερδοσκόπους πιστωτές του!

 

Η ελληνική κρίση είναι η χειροπιαστή απόδειξη της τριπλής επικινδυνότητας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρηματαγορών.

 

Το ΔΝΤ, που επικρίνεται δίκαια για τα καταστροφικά «διαρθρωτικά σχέδια προσαρμογής» έρχεται στο προσκήνιο στην ευρωζώνη, αφού ρήμαξε τα δυο τελευταία χρόνια πολλές πρώην ανατολικές χώρες. Χρησιμοποιεί σήμερα τις ίδιες μεθόδους με χτες προσαρμοσμένες στους ίδιους εντολοδότες: τις χρηματαγορές και τις πολυεθνικές. Σήμερα όπως και χτες, αποκαλύπτεται στο φως της ημέρας η αληθινή του φύση: εκείνη του πυρομανούς πυροσβέστη.

Η ΕΕ και η Επιτροπή της επαναβεβαίωσαν  και αυτές ότι βρίσκονται στην υπηρεσία  του «ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι στην υπηρεσία των λαών της Ευρώπης αλλά αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία των τραπεζιτών και των χρηματιστικών οργανισμών.

Οι χρηματαγορές, αφού προκάλεσαν και επιτάχυναν την ελληνική κρίση, μέσω των εταιριών αξιολόγησης που αμείβονται από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες,  θέλουν να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη με τις κερδοσκοπικές στρατηγικές τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ τους σερβίρουν την ευκαιρία στο πιάτο.

 

Πίσω από τη χρηματιστική βιομηχανία, υπάρχουν οι πολυεθνικές της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

 

Το ότι καταγγέλλουμε δικαιολογημένα τα κερδοσκοπικά ταμεία, τις εταιρίες αξιολόγησης και τη χρηματιστική βιομηχανία, δεν σημαίνει και πως δεν βλέπουμε  ότι πρόκειται για το δέντρο που κρύβει το δάσος!

Αυτή η αχαλίνωτη κερδοσκοπία που στραγγαλίζει τους φτωχούς πληθυσμούς έγινε δυνατή για δυο κύριους λόγους:

 • Τις διαδοχικές απορυθμίσεις των χρηματαγορών από τη δεκαετία του 1980 και πέρα.
 • Τις ηθελημένες και συνειδητές επιλογές της μεγάλης εργοδοσίας να κατευθύνει τα νέα κέρδη του στη κερδοσκοπία και όχι στη παραγωγή και στην απασχόληση.

Αυτή η συσσώρευση νέων κερδών έλκει τη καταγωγή της από μια νέα αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των κερδών και σε βάρος του μεριδίου που αντιστοιχεί στους μισθωτούς.  Αυτό το μερίδιο μειώθηκε κατά περίπου 10% του ΑΕΠ σε 25 χρόνια κατά μέσο όρο στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών.

Αυτός ο οικονομικός προσανατολισμός, που στηρίζει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, είναι η κύρια αιτία της οικονομικής και χρηματιστικής κρίσης που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι διάφορες κυβερνήσεις που  διαδέχτηκαν η μια την άλλη εδώ και 30 χρόνια, στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες του Βορρά, φέρουν επίσης μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αύξηση των δημόσιων χρεών.

Οι φορολογικές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν προς όφελος των πιο εύπορων νοικοκυριών και των μεγάλων επιχειρήσεων (φόρος επί του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων, φόρος επί των επιχειρήσεων), μείωσαν σημαντικά τα δημόσια έσοδα και επιδείνωσαν τα δημόσια ελλείμματα, αναγκάζοντας τα Κράτη να αυξήσουν τη χρέωσή τους.

 

Οι υπεύθυνοι για τη κρίση τη γλυτώνουν και είναι ο λαός που καλείται να πληρώσει το λογαριασμό.

Πράγματι, στο σχέδιο λιτότητας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό, δεν υπάρχουν παρά μόνο δευτερεύοντα μέτρα για να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας κάποιας φορολογικής δικαιοσύνης και απολύτως τίποτα για τη πάλη ενάντια στη φοροδιαφυγή των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι «λύσεις» του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ σπρώχνουν την Ελλάδα προς το βάθεμα της κρίσης. Μια ύφεση κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2010. Οι μικροί βιοτέχνες και έμποροι, οι μικρές επιχειρήσεις θα γνωρίσουν μια μακρά φάση πτωχεύσεων και κλεισιμάτων.  Η ανεργία θα τιναχτεί στα ύψη και τα λαϊκά στρώματα και οι μεσαίες τάξεις θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να ακολουθεί ελεύθερη πτώση. Οι ανισότητες θα αυξηθούν και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (πρόσβαση στην ενέργεια, στο νερό, στην υγεία, στην εκπαίδευση…) απειλούνται για το πιο φτωχό τμήμα του πληθυσμού.

Η οργή του ελληνικού λαού είναι και δικιά μας. Η CADTM υποστηρίζει ολόκαρδα τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο λιτότητας.

 

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν!

 

 • Η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πρέπει να ανασταλεί άμεσα και να γίνει δημόσιος έλεγχός του (audit) για να αποφασιστεί κατά πόσο αυτό το χρέος είναι σύννομο ή παράνομο.
 • Πρέπει να ληφθούν μέτρα ακύρωσης  και τα χρηματιστικά εισοδήματα του χρέους να φορολογηθούν στη πηγή με το μέγιστο ποσοστό φόρου επί του εισοδήματος.
 • Φορολογικά μέτρα μπορούν να ληφθούν αμέσως τώρα  για να επιβάλουν τη φορολογική δικαιοσύνη και να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι (που μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους) και οι εργάτες δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα από τα ελευθέρια επαγγέλματα (γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι) ή και τα διευθυντικά στελέχη τραπεζών!

Σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων (εφοπλιστές,…) δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες με πιο συμφέρουσα φορολόγηση (ειδικά στη Κύπρο) ή τα κρύβουν στους φορολογικούς παραδείσους. Η ορθόδοξη εκκλησία εξακολουθεί να χαίρει εξωφρενικών φοροαπαλλαγών της περιουσίας και των ακινήτων της.

Χρήματα, στην Ελλάδα, υπάρχουν, αλλά όχι εκεί που το σχέδιο λιτότητας θέλει να τα πάρει! Στη CADTM, είμαστε αλληλέγγυοι του ελληνικού λαού που θα κατέβει σε γενική απεργία τη Τετάρτη 5 του Μάη. Παντού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αλληλεγγύη μέσα από τη κινητοποίηση πρέπει να κλιμακωθεί. Σήμερα, είναι η Ελλάδα αλλά όλοι ξέρουν πως αύριο θα είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Μεθαύριο, μπορεί να είναι η σειρά όλης της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των πιο «πλούσιων» χωρών της.

Χαιρόμαστε για τις πρώτες δηλώσεις αλληλεγγύης και το ξεκίνημα  κινητοποιήσεων υποστήριξης μπροστά στις ελληνικές πρεσβείες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα!

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα πρέπει στο σύνολό του να βρεθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού! Οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν κάθε συμφέρον να το κάνουν! Η CADTM θα συμβάλει σε αυτό!

Διεθνής Cadtm , Cadtm Γαλλίας , Cadtm Βελγίου, Cadtm Ελβετίας