Πρώτα ήταν οι νέοι και οι καταφρονεμένοι της Τυνησίας του δικτάτορα –και καλού φίλου της Δύσης- Μπεν Αλί, τώρα είναι οι άνεργοι, η φτωχολογιά και η νεολαία της Αλγερίας, ενώ πληθαίνουν κιόλας τα μηνύματα ότι και ο βασιλιάς-και έτερος καλός φίλος της Δύσης- του Μαρόκου δεν αισθάνεται και τόσο καλά. Ο νέος χρόνος βρίσκει το Μαχρέμπ, την αραβική βόρεια Αφρική να συγκλονίζεται από μια αυθεντική λαϊκή εξέγερση ενάντια στα τυραννικά καθεστώτα της αλλά και στο ΔΝΤ και τη Παγκόσμια Τράπεζα που της επιβάλουν τις απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Αυτοί οι αγώνες στην απέναντι νότια ακτή της Μεσογείου πρέπει να γίνουν γνωστοί, πρέπει να στηριχτούν επειδή είναι και δικοί μας αγώνες ενάντια στους ίδιους εχθρούς και στις ίδιες πολιτικές τους. Απευθύνοντάς τους όλη την αλληλεγγύη της, η ελληνική Επιτροπή Ενάντια στο Χρέος ενώνει τη φωνή της με εκείνη των συντρόφων μας της Cadtm Αφρικής και της Attac/Cadtm Μαρόκου τα μηνύματα των οποίων μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε παρακάτω.

Ελληνική Επιτροπή Ενάντια στο Χρέος

3 Ιανουαρίου 2011

Μαρόκο: Αλληλεγγύη με τη λαϊκή πάλη στο Τινγκίρ

από Attac/Cadtm Μαρόκου

Tunisie2--affrontements-2011Στις 26 Δεκεμβρίου, πάνω από 20.000 πολίτες διαφόρων λαϊκών στρωμάτων κατέβηκαν στο δρόμο στο Τινγκίρ. Εργάτες, φτωχοί αγρότες, μικροβιοτέχνες, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές και γυναίκες, άνθρωποι  ταπεινοί έλαβαν μέρος σε μια πορεία ιστορική και χωρίς προηγούμενο στη περιοχή, σε μια κραυγή απόγνωσης ενάντια στις κρατικές πολιτικές που δεν πρόσθεσαν παρά εξαθλίωση και αποκλεισμό στη κατάπνιξη των κοινωνικών κινημάτων. Το Κράτος υποδέχτηκε αυτή τη πορεία με συλλήψεις. Μερικοί από τους αγωνιστές αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια μέρα ενώ 10 άλλοι προσήχθησαν στη δικαιοσύνη .

Οι πληθυσμοί του Τινγκίρ ενώνονται με τα αδέλφια τους του Ιφνί, Τάτα Μπουάαφρα και άλλων θυλάκων αντίστασης ενάντια στις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που καταστρέφουν ό,τι είναι κοινωνικό ή μάλλον ό,τι απομένει από αυτό.

Η επαύριος της 26ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι όπως πριν στο Τινγκίρ όπου αυτή η πορεία ενσαρκώνει τη λαϊκή απόρριψη της καταπίεσης, της πείνας και της καταστολής από ένα οργανωμένο κίνημα συλλογικής πάλης με ξεκάθαρους στόχους.

Εμείς, στην Attac Μαρόκου–Μέλος του Δικτύου CADTM, χαιρετίζουμε ολόκαρδα αυτό το κίνημα λαϊκής αντίστασης στο Τινγκίρ, του οποίου είμαστε τμήμα δίπλα σε όλους εκείνους που απαιτούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα  και το δικαίωμά τους να οργανώνονται και να σχηματίζουν ενώσεις.  Θεωρούμε επίσης ότι η διατήρηση της ενότητας στη δράση, στη πάλη που εκδηλώθηκε σε αυτή τη πορεία, είναι η κύρια αποστολή μας, με δεδομένες τις μανούβρες των εχθρών των πληθυσμών που προσπαθούν σήμερα να καταστρέψουν το κίνημα από τα μέσα, μετά από την αποτυχία τους να το περιορίσουν ή να το καταστείλουν.

Δεσμευόμαστε, ως Attac/CADTM Μαρόκου, να κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε γνωστή στη χώρα και διεθνώς  την πάλη των πληθυσμών του Τινγκίρ, σε αλληλεγγύη με τους κρατούμενους, και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις οργανώσεις πάλης που αγωνίζονται για ένα άλλο εφικτό Μαρόκο, το Μαρόκο της εργασίας, της υγείας, της παιδείας, της στέγασης και των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Όχι στην υποδούλωση του Μαρόκου στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στις συνταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας!

Ζήτω η λαϊκή πάλη των κατοίκων του Τινγκίρ!

Περισσότερη ενότητα στη πάλη!

Εθνική Γραμματεία, 31 Δεκεμβρίου 2010