26 Ιανουαρίου 2011

Στη 40η μέρα της τυνησιακής επανάστασης

Από τον Fathi Chamkhi

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ιδού η πολιτική κατάσταση στη Τυνησία τη Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 στις 17.30

Από την αντεπαναστατική πλευρά

1. Οι πολιτοφυλακές του RCD (το καθεστωτικό κόμμα του Μπεν Αλί) επιτέθηκαν χτες στα γραφεία της UGTT 

( Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Τυνησίας) στη Γκάφσα και στη Σους. Σήμερα, ήταν η σειρά των γραφείων ειδικά στο Κεφ.

2. Φιλοκυβερνητικοί οργάνωσαν μικρές συγκεντρώσεις, για να ζητήσουν την επιστροφή στη δουλειά, ενάντια κατά λέξη «στη τεμπελιά» και για να πουν όχι στην «αταξία».

3. Η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GUN)  διστάζει να κάνει τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε για χτες, και κατόπιν για σήμερα… Φαίνεται πως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλανί ζήτησε από τη GUN να περιμένει για να δουν τι θα δώσουν  οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της UGTT.

Από τη πλευρά της επανάστασης

1. Συνέχιση των απεργιών που απαιτούν τη διάλυση της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» και του RCD και το σχηματισμό μιας «προσωρινής κυβέρνησης» αντιπροσωπευτικής της επανάστασης.

  • Περιφερειακή Γενική Απεργία σε 5 επαρχίες μεταξύ των οποίων της Σφαξ, δεύτερης πόλης της Τυνησίας.
  • Αύριο, το Σίντι Μπουζίντ θα είναι σε γενική απεργία
  • Επίσης αύριο, εθνική γενική  απεργία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 

2. Διαδηλώσεις:  

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σχεδόν παντού. Στη Τύνιδα, το μέγαρο του πρωθυπουργού είναι πάντα περικυκλωμένο. Αντίσκηνα, που αντιπροσωπεύουν διάφορες επαναστατικές πόλεις, έχουν στηθεί από τα «καραβάνια της ελευθερίας» στη πλατεία της Κάσμπα, όπου εδρεύει ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, ο ανεφοδιασμός αυτών των χιλιάδων διαδηλωτών, που έχουν ήδη περάσει 3 νύχτες στο ύπαιθρο με θερμοκρασία 8 βαθμών, εξασφαλίζεται από πλήθος πολιτών που δεν έχουν σταματήσει να πηγαινοέρχονται φέρνοντας νερό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτός ο καταυλισμός είναι η επαναστατική φρουρά των κατακτήσεων της επανάστασης. Μερικοί πολίτες φτάνουν μάλιστα να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για να φέρουν τρόφιμα, πακέτα με γάλα ή/και νερό, σάντουιτς, ζεστό μαγειρευτό φαγητό, χυμούς, καφέ.

3. Στο επίπεδο της επαναστατικής κυβέρνησης

Η σημερινή συνάντηση των διαφόρων πολιτικών, κοινωνικών  και επαγγελματικών συνιστωσών, εξαιρουμένων της εργοδοσίας και του RCD, κατέληξε σε δυο θέσεις:

  • Σε εκείνη του δικηγορικού συλλόγου, για έναν, καθώς φαίνεται, ανασχηματισμό της GUN με διατήρηση του (πρωθυπουργού) Γκανουσί. Φαίνεται επίσης, ότι η GUN είναι έτοιμη να κάνει νέες παραχωρήσεις και ότι θα ήθελε, πέρα από τον Γκανουσί, να διατηρήσει τους σημερινούς υπουργούς Ζουϊνί και Σελμπί.
  • Διατυπώθηκε μια δεύτερη θέση, για την οποία έχω πολύ περισσότερες λεπτομέρειες καθώς τη στήριξα και εγώ, και η οποία  εκπορεύεται από το «Μέτωπο της 14ης Ιανουαρίου» που αποτελείται από διάφορες συνιστώσες της ριζοσπαστικής αριστεράς και εθνικιστές. Συνοπτικά αυτή η θέση προτείνει:

-         Τη σύγκλιση ενός «εθνικού συνεδρίου για την υπεράσπιση της επανάστασης», που θα αποτελείται από όλες τις πολιτικές ευαισθησίες, τις ενώσεις, τα επαγγελματικά σώματα (δικηγόροι, δικαστές, γιατροί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες…), από αντιπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών επιτροπών υπεράσπισης της επανάστασης, ανεξάρτητες προσωπικότητες, χωρίς την εργοδοσία, το RCD  και τα πρώην μέλη της κυβέρνησης Μπεν Αλί.

-         Την αναγνώριση του προσωρινού προέδρου ως «εγγυητή της συνέχειας του Κράτους» αλλά και ως «πηγής νομιμότητας για τη μεταβατική κυβέρνηση»!!!

-         Διάλυση της GUN

-         Σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης

-         Αρχή της λαϊκής κυριαρχίας

-         Συντακτική εθνοσυνέλευση

Η Διοικητική Επιτροπή της UGTT θα συνεδριάσει αύριο για να μελετήσει τις δυο προτάσεις, και για να αντιδράσει στη καμπάνια ενάντια στην UGTT, και ειδικότερα στις επιθέσεις των πολιτοφυλακών του  RCD ενάντια σε μερικά από τα περιφερειακά γραφεία της.

Όλες οι συνιστώσες θα ξανασυναντηθούν τη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου για να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μια ενωτική στάση.

Fathi Chamkhi

RAID/ATTAC-CADTM Τυνησίας