Εργαστήριο του ΠΚΦ του Ντακάρ: Από τον Λουμούμπα στον Σανκάρα, αλήθεια, δικαιοσύνη και επανόρθωση για τους αφρικανικούς λαούς (CADTM - Επιβίωση)

του Antoine Souef

8 Φεβρουαρίου 2011

Lumumba-SankaraΗ διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ 2011 στην αφρικανική γη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε τους μεγάλους της αφρικανικής ιστορίας, αυτούς τους πρώιμους αγωνιστές της άλλης παγκοσμιοποίησης, τον Πατρίς Λουμούμπα και τον Τόμας Σανκάρα.

Αυτούς τους δυο ηγέτες, που τους χώριζαν δεκαετίες, τους ενώνει ένα κοινό σχέδιο χειραφέτησης της χώρας τους, ένα παναφρικανικό όραμα, και ένας βίαιος θάνατος στον οποίο εμπλέκονται οι δυτικές δυνάμεις.  Η βούλησή τους να εφαρμόσουν μια πολιτική υπέρ των λαών τους και των αφρικανικών λαών τους κατέστησε ανεπιθύμητους στους Βέλγους, Γάλλους και Αμερικανούς αποίκους και νέο-αποίκους, που στηρίχτηκαν σε κάποιους ντόπιους για να πετύχουν τη θανάτωσή τους. Η ατιμωρησία που χαίρουν οι δολοφόνοι τους αποτελεί το θεμέλιο της διατήρησης της δυτικής κυριαρχίας.   Αυτό το εργαστήριο πρόσφερε λοιπόν την ευκαιρία για να τιμηθούν αυτοί οι μεγάλοι άνδρες, για να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η δικαστική έρευνα (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο) και για να βγάλουμε τα διδάγματα από τη θυσία της ζωής τους στο χειραφετητικό αγώνα.

«Δεν σκοτώνονται οι ιδέες» έλεγε ο Σανκάρα αποτίοντας φόρο τιμής στον Τσε Γκεβάρα! Από τις συγκινητικές ή πύρινες μαρτυρίες στη διάρκεια αυτού  του εργαστηρίου, ειδικά από μέρους της Μπλαντίν Σανκάρα (της μικρής αδελφής του Τόμας), βγήκε το δίδαγμα ότι παρόλο που αυτοί οι δυο άνδρες σκοτώθηκαν, οι ιδέες τους εξακολουθούν να ζουν. Τα ονόματά τους είναι σήμερα σύμβολα,  και η φλόγα της πάλης τους καίει ακόμα για όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ολάκερο τον κόσμο.


lumumba_patrice

 

Πατρίς Λουμούμπα: Πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας του Κονγκό από τη βελγική αποικιοκρατία, και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας (από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 1960). Ανατράπηκε με πραξικόπημα, βασανίστηκε απάνθρωπα και τελικά δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1961, σε ηλικία 36 ετών, από τους ντόπιους πράκτορες του βέλγικου Κράτους και του βασιλιά Μποντουέν του Βελγίου. 

 

 

Sankara_Tomas

 

Τόμας Σανκάρα: Εμπνευστής και ηγέτης της επανάστασης στη Μπουρκίνα Φάσο, την οποία κυβέρνησε από το 1983 μέχρι το 1987, όταν ανατράπηκε από πραξικόπημα και δολοφονήθηκε το 1987 σε ηλικία 38 ετών. Αμντιμπεριαλιστής και παναφρικανιστής, ο Σανκάρα προχώρησε σε βαθιές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας που έθεσε δημόσια το ζήτημα της ακύρωσης του χρέους του τρίτου Κόσμου.