28 Φεβρουαρίου 2011

Κάλεσμα για μια Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ενάντια στη λιτότητα, στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και για την υπεράσπιση του Κράτους-πρόνοιας

Από το Coalition of Resistance

CORlogoΈνα νέο κίνημα γεννιέται στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το Μάη, μια σειρά από απεργίες κλόνισαν τη κυβέρνηση. Στη Γαλλία, το περασμένο φθινόπωρο, εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν απεργία και κατέβηκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας. Γενικές απεργίες έγιναν στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Πορτογαλία. Στη Μεγάλη Βρετανία, ένα νέο φοιτητικό κίνημα κατέβηκε στους δρόμους ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης για όλους.  Η Ιρλανδία γνώρισε τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική της διαδήλωση εδώ και μια γενιά και μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Ισλανδία και αλλού.

Οι λαοί της Ευρώπης είναι αντιμέτωποι με ένα κοινό εχθρό. Το παρόν πρόβλημα του χρέους αποτελεί τη τελευταία φάση μιας μακρόχρονης κρίσης του καπιταλισμού που επηρεάζει τώρα πρακτικά κάθε πτυχή της ζωής μας. Ωστόσο, αντί να αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα προσπαθούν να κάνουν το λαό να την πληρώσει –μέσω των μειώσεων των δημόσιων δαπανών, των μέτρων λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Εμείς είμαστε για μια εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και για την αντίσταση σε αυτή τη καταστροφή.

Σε κάθε χώρα στην Ευρώπη, απειλούνται σήμερα όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου.  Η μη εκλεγμένη Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα χορηγεί δάνεια σε χώρες όπως η Ελλάδα υπό τον όρο να μειώσει θεαματικά τις δημόσιες υπηρεσίες, τους μισθούς και τις συντάξεις γεγονός που θα οδηγήσει στη μαζική φτώχεια.

Το 2011 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά –και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε αυτό το νέο κίνημα να δυναμώσει και να αρχίσει να αμφισβητεί την εξουσία των χρηματαγορών. Το πράγμα επείγει. Η οικονομική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει, απειλώντας να βυθίσει την Ευρώπη στην ύφεση.

Στη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργήσαμε ένα «συνασπισμό αντίστασης» στη διάρκεια μιας διάσκεψης το Νοέμβρη που συγκέντρωσε πάνω από 1200 πολιτικούς και συνδικαλιστές αγωνιστές. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιταχθούμε σε όλα τα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποίησης και να υπερασπιστούμε  το Κράτος-πρόνοιας.  Ενθαρρύνουμε όλες τις οργανώσεις να εργαστούν από κοινού για μια μαζική καμπάνια δράσης στις τοπικές κοινότητες και υπέρ των εργατικών απεργιών από τα συνδικάτα.

Πρόκειται ήδη για ένα διεθνές κίνημα. Όμως έχουμε ανάγκη να μάθουμε από τις εμπειρίες του καθενός και να εργαστούμε με στόχο τη συντονισμένη αντίσταση σε ολάκερη την Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Καλούμε λοιπόν σε μια Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ενάντια στη λιτότητα, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο προσωρινά το Σάββατο 1η του Οκτώβρη, με αντιπροσωπείες και εκπροσώπους συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και προοδευτικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Ελπίζουμε αυτή η συνδιάσκεψη να αποτελέσει ένα βήμα προς το συντονισμό της αντίστασης καλώντας σε μια ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης ενάντια στη λιτότητα, στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και για την υπεράσπιση του Κράτους-πρόνοιάς μας.

Με την αλληλεγγύη μας,

 

Tony Benn, πρόεδρος Coalition of Resistance

Len McCluskey, Unite General Secretary

Bob Crow, RMT General Secretary

John McDonnell MP (βουλευτής)

Jeremy Corbyn MP (βουλευτής)

Caoline Lucas MP (βουλευτής) 

Jeremy Dear, NUJ General Secretary

Lindsey German, Convenor Stop the War

Fred Leplat, Coalition of Resistance

Ken Loach

Imran Khan, the People’s Charter

Chris Bambery, Secretary Right to Work campaign

Andrew Burgin, Secretary Coalition of Resistance

Bill Greenshields, Chair Communist Party of Britain

Claire Solomon, President ULU Students Union

Paul Mackney (former UCU General Secretary)

Kate Hudson

Lee Jasper, BARAC