11 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση Τύπου

Η CADTM θα απευθύνει στις 24 Μαρτίου μια έκκληση στο Ευρωκοινοβούλιο για την οργάνωση ενός λογιστικού ελέγχου του χρέους της Τυνησίας

από τη CADTM

Στις 24 Μαρτίου 2011, η Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM)  και οι ευρωβουλευτίνες Marie-Christine Vergiat και Gabriele Zimmer, μέλη της GUE (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά), θα οργανώσουν δημόσια διάσκεψη με το όνομα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το χρέος της Τυνησίας) από τις 2 μέχρι τις 5 το απόγευμα στην αίθουσα A1G3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (είσοδος Spinelli, οδός Wiertz).

Αυτή η διάσκεψη, που υποστηρίζεται από την ATTAC, τις CNCD-11.11.11, EURODAD  και το Front du 14 janvier, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να μεταφερθεί και στην Ευρώπη η καμπάνια για την άμεση αναστολή της αποπληρωμής του τυνησιακού χρέους, που ξεκίνησε στη Τυνησία από την οργάνωση RAID, μέλος των διεθνών δικτύων CADTM και ATTAC. Με αυτή την ευκαιρία, θα υποδεχτούμε, ανάμεσα σε άλλους ομιλητές, τον FATHI Chamkhi, εκπρόσωπο αυτής της οργάνωσης και μπροστάρη αυτής της καμπάνιας. Αυτή η αναστολή της αποπληρωμής του χρέους επείγει επειδή από τα 577 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται φέτος στην εξόφλησή του, η προσωρινή κυβέρνηση προβλέπει να αφιερώσει, ήδη από τον Απρίλιο, το ποσό των 410 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ η Τυνησία χρειάζεται να κινητοποιήσει κατεπειγόντως όλους τους οικονομικούς της πόρους για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του λαού της, η ετήσια αποπληρωμή αυτού του χρέους απορροφά ποσό ίσο με έξι φορές τις δαπάνες για την υγεία.  Όπως το τονίζει η έκκληση: «Η αναστολή της πληρωμής των 577 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα βλάψει στο ελάχιστο τους πιστωτές της Τυνησίας. Αντίθετα, η πληρωμή αυτού του ποσού θα επιδεινώσει τη κατάσταση του τυνήσιου λαού!»

Αυτός είναι ο λόγος που η CADTM προτρέπει τους ευρωπαίους πιστωτές να αναστείλουν την αποπληρωμή από τη Τυνησία, να παγώσουν τους τόκους και να πραγματοποιήσουν λογιστικούς ελέγχους αυτού του χρέους από κοινού με τη τυνησιακή και ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών. Αυτοί οι λογιστικοί έλεγχοι θα επιτρέψουν ιδιαίτερα να ταυτοποιηθεί το άνομο τμήμα, εκείνο που δεν ωφέλησε το πληθυσμό, και που, κατά συνέπεια, πρέπει να ακυρωθεί άνευ όρων. Επίσης, θα αποκαλύψουν τη διαφθορά, τα κέρδη που συσσώρευσαν οι πιστωτές και θα τεκμηριώσουν με αυτό τον τρόπο την επιστροφή τους στον τυνησιακό πληθυσμό.  Τέλος, ο λογιστικός έλεγχος θα επέτρεπε να αποφευχθεί η δημιουργία ενός νέου κύκλου  άνομου και δυσβάστακτου χρέους κάνοντας πιο προσεκτικούς τους ευρωπαίους πιστωτές, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς μέσα στους οποίους η Ευρώπη έχει το πρώτο λόγο, καθώς και τη προσεχή κυβέρνηση της Τυνησίας.

Και όλα αυτά επειδή το χρέος της Τυνησίας, που εξερράγη τη περίοδο της δικτατορίας του Μπεν Αλί, δεν ωφέλησε  παρά μια χούφτα ατόμων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όπου οι συγγενείς και φίλοι του ανατραπέντα δικτάτορα απόκτησαν μια περιουσία που εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο και στο εξωτερικό όπως στην Ευρώπη καθώς οι πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής που εφάρμοσε το δικτατορικό καθεστώς, υπό τη καθοδήγηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξυπηρέτησαν πρωτίστως τις εγκατεστημένες στη Τυνησία πολυεθνικές  που επωφελήθηκαν από την κακοπληρωμένη εργατική δύναμη.

Αυτή η διάσκεψη της 24ης Μαρτίου είναι λοιπόν λογικό ότι θα ασχοληθεί με τη παράνομη περιουσία του Μπεν Αλί, που αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε και το χρέος, καθώς και με την ευθύνη των διεθνών  (ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα) και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών θεσμών, μεταξύ των οποίων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ). Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπιστεύεται στη τελευταία το καθήκον να προωθήσει την ανάπτυξη της Τυνησίας.  Μια σειρά νέων πιστώσεων που φτάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εξαγγελθεί. Αντί να λύνουν το πρόβλημα του χρέους, αυτά τα δάνεια θα το κάνουν ακόμα πιο δυσβάστακτο και άρα θα ενισχύσουν τη κυριαρχία των πιστωτών πάνω στη Τυνησία. Κατά τη διάσκεψη της 24ης Μαρτίου, οι παρεμβαίνοντες θα μας δώσουν τα στοιχεία για να απαντήσουμε στα δυο ακόλουθα ερωτήματα: ποιο είναι το περιθώριο ελιγμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο εξωτερικό δημόσιο χρέος της Τυνησίας και στη παράνομη περιουσία της φάρας του Μπεν Αλί; Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΤΕ στη Τυνησία;

Συνδιοργανώνοντας αυτή τη διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις τέσσερις μέρες μετά από την επέτειο της «ανεξαρτησίας» της Τυνησίας και τη διεθνή μέρα δράσης για την υποστήριξη στην επαναστατική διαδικασία στις αραβικές χώρες, η CADTM υπολογίζει στην παρουσία πολλών κοινοβουλευτικών ώστε να αναληφθούν αργότερα ισχυρές πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια στην ανάπτυξη και τη κυριαρχία του τυνησιακού λαού.  Ανάμεσα σε αυτά τα εμπόδια, το χρέος είναι αποφασιστικής σημασίας.