Η Εποχή, Κυριακή 01 Μαΐου 2011 

Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο Χρέος και στη Λιτότητα (Αθήνα, 6-8 Μαΐου)

Για την ανάπτυξη και το συντονισμό των κινημάτων πάλης ενάντια στο δημόσιο χρέος, στην Ευρώπη και στο κόσμο!

του Γιώργου Μητραλιά

  Afisa_ELE_120x170Η Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο χρέος και στη λιτότητα που θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 6-7-8 Μαΐου στη Νομική Σχολή στην Αθήνα, είναι καταδικασμένη να γράψει ιστορία πριν καν αρχίσει τις εργασίες της. Ο λόγος απλός και τριπλός: καταρχήν, επειδή το αντικείμενό της, το πρόβλημα του χρέους απλώνεται πια σε όλο το πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της βορειοαμερικανικής υπερδύναμης της πιο αγοραίας οικονομίας, καταρρίπτοντας έτσι προπαγανδιστικούς μύθους της συμφοράς ότι τάχα αφορά μόνο τις χώρες του Νότου με το υπερτροφικό κράτος και τους τεμπέλικους πληθυσμούς, κλπ. κλπ. Κατόπιν, επειδή είναι η πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή αγωνιστικών και μη εμπειριών μεταξύ κινημάτων από όλο τον κόσμο, που δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν σέβονται το δημόσιο χρέος και επιδιώκουν την  ανάπτυξη μαζικού  κινήματος των «από κάτω» που παλεύει για την ακύρωσή του. Και τέλος, επειδή το παράδειγμα των οργανωτών της, της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, τείνει πια να δημιουργήσει σχολή καθώς βρίσκει ήδη μιμητές στην Ιρλανδία και στη Πορτογαλία, στη καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στην ίδια την Ευρωζώνη!

 

  Πράγματι, σε τρεις μέρες από σήμερα, με πρωτοβουλία του μεγάλου εργατικού συνδικάτου UNITE (3 εκατομμύρια μέλη) αλλά και άλλων συνδικαλιστικών, πολιτικών και κινηματικών δυνάμεων της Ιρλανδίας, ξεκινάει η καμπάνια για τον «Ανεξάρτητο Λογιστικό Έλεγχο Πολιτών του Χρέους της Ιρλανδίας». Και φυσικά, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι αυτή η τεράστιας σημασίας ιρλανδική εκστρατεία (που προκαλεί ήδη το έντονο ενδιαφέρον του αγγλοσαξονικού τύπου) δηλώνει εξ αρχής ότι εμπνέεται από το παράδειγμα της ελληνικής Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους…

  Τα καλά νέα έχουν όμως συνέχεια. Έτσι, μόλις πριν από δυο βδομάδες, το Μπλόκο της Αριστεράς, η πιο σημαντική πολιτική δύναμη της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, κάνοντας στροφή 180 μοιρών ανακοίνωσε –δια στόματος του ηγέτη της Τσίκο Λουσά-  ότι τάσσεται υπέρ και «απαιτεί το λογιστικό έλεγχο του εξωτερικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους της Πορτογαλίας»! Συμπέρασμα: και στις τρεις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ενταχθεί στο διαβόητο μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) αναπτύσσονται τώρα κινήματα για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, πράγμα που ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για το συντονισμό τους αλλά και για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στο χρέος!

  Αυτή η μεταστροφή της αριστεράς υπέρ της αμφισβήτησης του δημόσιου χρέους και του ανεξάρτητου λογιστικού του ελέγχου ενισχύθηκε όμως ακόμα περισσότερο από δυο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και στη Γαλλία. Στην μεν πρώτη, η ανερχόμενη δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο Συνασπισμός της Αντίστασης (Coalition of Resistance), καλεί ήδη σε πανευρωπαϊκή συνάντηση, τον προσεχή Οκτώβριο στο Λονδίνο, ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας, ενώ στη Γαλλία η νέα ηγετική πλειοψηφία του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ) προτάσσει τώρα την πάλη ενάντια στο χρέος τόσο μέσα όσο και έξω από τα γαλλικά σύνορα.

  Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεν είχε προγραμματιστεί για τις 6-8 Μαΐου, το Διεθνές Συνέδριο της Αθήνας ενάντια στο χρέος και στο ΔΝΤ θα έπρεπε…να εφευρεθεί κατεπειγόντως για να εξυπηρετήσει μια όλο και πιο έντονη ιστορική ανάγκη: εκείνη της συνάντησης των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων κινηματικών και άλλων δυνάμεων που έχουν επιλέξει να χτυπήσουν το κακό όχι στα επιφαινόμενά του αλλά στη ρίζα του. Δηλαδή, σε εκείνο που ο ίδιος ο Μαρξ χαρακτήριζε –ήδη!- κλασικό και κύριο εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, στο δημόσιο χρέος!

  Φυσικά, στη Διεθνή Συνάντηση της Αθήνας δεν θα πρόκειται μόνο για συνάντηση αλλά και για ανταλλαγή αναλύσεων και κυρίως, εμπειριών αγώνων και λογιστικών ελέγχων του χρέους από μέρους των συνέδρων που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πλανήτη. Πέρα λοιπόν από τους συμπατριώτες μας ομιλητές, στους ξένους προσκαλεσμένους περιλαμβάνονται οι πρωτεργάτες του (επίσημου) Λογιστικού ελέγχου του χρέους του Ισημερινού, καθώς και των (ανεξάρτητων) λογιστικών ελέγχων της Αργεντινής και της Βραζιλίας, εμβληματικά στελέχη των κινημάτων ενάντια στο χρέος της Τυνησίας, του Μαρόκου αλλά και των Φιλιππίνων, και βέβαια αναλυτές και αγωνιστές από χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση της πορτογαλικής αριστεράς εξαιτίας του γεγονότος (όπως μας το μήνυσε ο ίδιος ο σ. Λουσά του Μπλόκο) ότι οι μέρες της Συνάντησης της Αθήνας συμπίπτουν με την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στην Πορτογαλία…

  Χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία της ανάλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους και των (εκβιαστικών) συνεπειών του πάνω στους πληθυσμούς, η Διεθνής Συνάντηση της Αθήνας  δίνει πάντως έμφαση στην ανταλλαγή χρήσιμων (πρακτικών) εμπειριών κινηματικού χαρακτήρα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη σύνθεση της Συνάντησης που επιτρέπει να συναντηθούν κινήματα ενάντια στο χρέος από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη βόρεια Αφρική με  ριζοσπάστες βουλευτές από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ελλάδα και τη Γερμανία (Die Linke). Συνδικαλιστές π.χ. από τη Πολωνία ή την Ισπανία και την Ελλάδα με κινήματα όπως η Attac της Γερμανίας ή του Μαρόκου, παγκόσμια δίκτυα για την ακύρωση του χρέους του Τρίτου κόσμου όπως η Cadtm (του γνωστού πια και στην Ελλάδα Ερίκ Τουσέν), ή το Eurodad και το Jubilee South με λαϊκά ριζοσπαστικά κινήματα όπως το ελληνικό «Δεν πληρώνω»…

  Επειδή ακριβώς είναι γνήσιο τέκνο των αναγκών της εποχής μας, η Διεθνής Συνάντηση της Αθήνας ενάντια στο χρέος και στη λιτότητα δεν θα είναι παρά η πρώτη μιας σειράς ανάλογων διεθνών διασκέψεων που ήδη προγραμματίζονται για τους προσεχείς μήνες σε διάφορες χώρες μέσα και έξω από τη Γηραιά μας ήπειρο.  Από αυτή την άποψη, δεν θα πρόκειται μόνο για ένα σημαντικό ελληνικό, αλλά για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός!

Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο Χρέος και στη Λιτότητα                      (Αθήνα, 6-8 Μαΐου)