Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πολίτες της Πλατείας ντελ Σολ και του Συντάγματος διαδηλώνουμε την αγανάκτησή μας και προσκαλούμε όλους τους αγανακτισμένους να συσπειρωθούν μαζί μας

Από τις ΗΠΑ μέχρι τις Βρυξέλλες, από την Ελλάδα μέχρι τη Βολιβία, από την Ισπανία μέχρι την Τυνησία, η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει. Yπεύθυνοι είναι εκείνοι που μας επιβάλλουν συνταγές για να την ξεπεράσουμε.  Αυτές είναι:  Η μεταφορά   δημόσιων πόρων  σε ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την ίδια ώρα που βάζουν τους λαούς να πληρώνουν το λογαριασμό με σχέδια προσαρμογής, που όχι μόνο δεν μας βγάζουν από τη κρίση αλλά μας βυθίζουν ακόμα περισσότερο σε αυτήν.

Στην ΕΕ, οι επιθέσεις των χρηματαγορών ενάντια στα δημόσια χρέη, εκβιάζουν τις κυβερνήσεις και  σέρνουν σε ομηρία τα κοινοβούλια, που υιοθετούν μέτρα άδικα, χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμότητα και πίσω από τη πλάτη των λαών τους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αντί να εναντιώνονται στις επιθέσεις των χρηματαγορών, ευθυγραμμίζονται με αυτές.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας μετατροπής του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο χρέος. Πρόκειται για  την ατιμώρητη κοινωνικοποίηση των ζημιών αφού πρώτα ιδιωτικοποίησαν σκανδαλωδώς τα κέρδη.

Τα υψηλά επιτόκια που επιβάλλονται, για να επιτευχθεί η  χρηματοδότηση, δεν οφείλονται  στις αμφιβολίες για  τη φερεγγυότητά μας, αλλά στα κερδοσκοπικά παιχνίδια, που πραγματοποιούν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί  όμιλοι,  σε συμπαιγνία με τους οίκους αξιολόγησης, για το δικό τους πλουτισμό.

Οι οικονομικές περικοπές συνοδεύονται από περιορισμούς των  δημοκρατικών ελευθεριών. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε τα μέτρα ελέγχου και απέλασης  του μεταναστευτικού πληθυσμού καθώς και τους περιορισμούς, στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων εντός  της ΕΕ.


Μόνο το ευρώ και η ελεύθερη κυκλοφορία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων έχουν ανοιχτά σύνορα

Στο Ισπανικό Κράτος,  μας έχουν υποβάλει σε μια διαδικασία συλλογικής εξαπάτησης. Το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και παρόλα αυτά το χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να μας φέρουν σε οριακή κατάσταση, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τις  σοβαρές  επιθέσεις, που γίνονται ενάντια στα δικαιώματα και τους μισθούς μας  και οι οποίες απειλούν να κλιμακωθούν. Αντίθετα, το ιδιωτικό χρέος (240% του ΑΕΠ) είναι όντως ένα πρόβλημα, αλλά αντί να επιβάλλουν στις τράπεζες τα μέτρα λιτότητας, τους δίνουν κάθε λογής βοήθεια και προνόμια σε βάρος του δημόσιου κορβανά. Η μεγαλύτερη «βοήθεια» είναι το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρία, σχεδόν του μισού τραπεζικού συστήματος των Ταμιευτηρίων μας καθώς και των κερδοφόρων εταιρειών και επιχειρήσεων.

Και ενώ κάνουν όλα αυτά, παραβιάζοντας πολλά θεμελιώδη δικαιώματα, αποκλείουν την πρόσβαση στην Πλατεία ντελ Σολ, επίκεντρο των δραστηριοτήτων του κινήματος  15 του Μάη (15Μ).

Στην Ελλάδα, μας έχουν επιβάλλει ένα Μνημόνιο. Μας είπαν ότι οι περικοπές, η λιτότητα και οι νέοι φόροι στις πλάτες του λαού είναι αναγκαίες θυσίες για να ανακάμψει η χώρα από την κρίση και για να μειωθεί το χρέος. Μας είπαν ψέματα!

Κάθε μέρα λαμβάνονται νέα μέτρα, οι μισθοί ακρωτηριάζονται, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη, η  νεολαία μεταναστεύει. Και το χρέος δεν σταματά να διογκώνεται επειδή τα νέα δάνεια προορίζονται για την εξυπηρέτηση των τεράστιων τόκων των πιστωτών μας. Τα ελλείμματα της Ελλάδας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου γίνονται τα πλεονάσματα των τραπεζών της Γερμανίας και των άλλων πλούσιων χωρών του Βορρά.

Δεν φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις για τη διόγκωση του χρέους. Φταίνε οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις υπέρ του  κεφαλαίου, φταίει το φαγοπότι των εξοπλισμών και των φαρμάκων. Μας υποβάλλουν σε πτώχευση για να εφαρμόσουν καταστροφικά μέτρα και περικοπές, προκειμένου να εκποιήσουν τη γη και τα δημόσια αγαθά σε τιμές ευκαιρίας.

Εμείς λέμε :

  • Να πάρουν πίσω τα μνημόνιά τους! Να φύγουν!

Δεν θέλουμε την κυβέρνηση του ΔΝΤ και την Τρόικα.

  • Εθνικοποίηση των τραπεζών. Με τα προγράμματα στήριξής του, το Κράτος τις έχει ήδη πληρώσει πάνω από τη χρηματιστηριακή τους αξία για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.
  • Να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους στο λαό για να μάθουμε που πήγαν τα λεφτά.
  • Ριζική αναδιανομή του πλούτου και αλλαγή της φορολογικής πολιτικής για να πληρώσουν οι κατέχοντες: οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο και η Εκκλησία.
  • Θέλουμε λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο στην οικονομία και στην παραγωγή.

Για όλα αυτά, από κοινού οι δυο πλατείες ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ότι:


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ. ΜΑΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΩΜΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.

 

Επιβάλλεται ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ και ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Αυτό κάνουμε με το κίνημα 15Μ στην Πλατεία ντελ Σολ και με τη Λαϊκή Συνέλευση στο Σύνταγμα. Καλούμε τους αγανακτισμένους, όλων των πλατειών να συσπειρωθούν μαζί μας.

  • Στοπ στα σχέδια προσαρμογής και διάσωσης
  • Για μια Δημοκρατία άμεση και πραγματική ΤΩΡΑ.
  • Υπεράσπιση του δημοσίου. Ούτε μια ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας.
  • Όχι στη πληρωμή του άνομου χρέους. Αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας!

 

Δεν χρωστάμε , δεν πουλάμε , δεν πληρώνουμε ! 

Για το συντονισμό όλων των αγανακτισμένων όλων των πλατειών.

Οι θεματικές ομάδες-συνελεύσεις   Οικονομίας της Πλατείας δελ Σολ και της Πλατείας Συντάγματος.