Παγκόσμια ανακοίνωση

της 15ης Οκτωβρίου

2011-10-17-indignados_15_octobreΣτις 15 Οκτωβρίου, ενωμένοι και ενωμένες μέσα στη διαφορετικότητά μας για μια παγκόσμια αλλαγή, απαιτούμε  παγκόσμια δημοκρατία: μια παγκόσμια κυβέρνηση του λαού και για το λαό. Εμπνευσμένοι από τις αδελφές και τους αδελφούς μας της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Συρίας, του Μπαχρέϊν, της Παλαιστίνης-Ισραήλ, της Ισπανίας, της Χιλής και της Ελλάδας, απαιτούμε επίσης αλλαγή καθεστώτος: μια αλλαγή παγκόσμιου καθεστώτος. Σύμφωνα με τα λόγια της Ινδής αγωνίστριας Vandana Shiva, απαιτούμε την αντικατάσταση του G8 από εκείνο όλης της ανθρωπότητας: το G7.000.000.

 

Οι μη δημοκρατικοί διεθνείς θεσμοί είναι ο δικός μας παγκόσμιος Μουμπάρακ, ο δικός  μας παγκόσμιος Άσαντ, ο διεθνής μας Καντάφι. Περιλαμβάνουν: το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, τις παγκόσμιες αγορές, τις πολυεθνικές τράπεζες, τα G8/G20, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να διευθύνουν, σαν τον Μουμπάρακ και τον Άσαντ, τις ζωές μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας.  Όλοι μας, γεννηθήκαμε ίσοι, πλούσιοι και φτωχοί, γυναίκες και άνδρες. Κάθε Αφρικανός ή Ασιάτης είναι ίσος με κάθε Ευρωπαίο ή Αμερικανό.  Οι θεσμοί μας πρέπει να το αντικατοπτρίζουν αλλιώς πρέπει να ανατραπούν.

 

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οι παγκόσμιες δυνάμεις ορίζουν τις ζωές μας. Οι εργασίες μας, η υγεία μας, οι κατοικίες μας, η παιδεία μας και οι συντάξεις μας ελέγχονται από τις διεθνείς τράπεζες, την αγορά, τους φορολογικούς παραδείσους, τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.  Το περιβάλλον μας καταστρέφεται από τη μόλυνση στις άλλες ηπείρους.  Οι πόλεμοι και το εμπόριο των όπλων, των ναρκωτικών και των φυσικών πόρων, από τα οποία ωφελούνται κάποιοι που βρίσκονται μακριά από τα σύνορά μας, καθορίζουν την ασφάλειά μας. Χάνουμε τον έλεγχο πάνω στις ζωές μας.  Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αυτό θα σταματήσει. Οι πολίτες του κόσμου πρέπει να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των αποφάσεων που τους αφορούν σε όλα τα επίπεδα  -από το παγκόσμιο μέχρι το τοπικό. Να τι είναι η παγκόσμια δημοκρατία. Είναι αυτό που απαιτούμε σήμερα.

 

Όπως οι Μεξικάνοι Ζαπατίστας, λέμε σήμερα «Φτάνει πια! Εδώ ο λαός διατάσσει και η κυβέρνηση υπακούει». Φτάνει πια! Εδώ ο λαός διατάσσει και οι παγκόσμιοι θεσμοί υπακούουν.  Όπως οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι, λέμε «αληθινή δημοκρατία τώρα!» - αληθινή παγκόσμια δημοκρατία τώρα.

 

Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα στους πολίτες του κόσμου: να παγκοσμιοποιήσουμε την πλατεία Ταχρίρ! Να  παγκοσμιοποιήσουμε την Πουέρτα ντελ Σολ!

 

Λαϊκή Γενική Συνέλευση της Πουέρτα ντελ Σολ, Μαδρίτη, Λαϊκή Συνέλευση του Λονδίνου, Λαϊκή Συνέλευση του Μπουένος Άιρες, Λαϊκή Συνέλευση του Σάο Πάολο, Λαϊκή Συνέλευση του Βίγκο, Ισπανία, Δίκτυο των λαϊκών συνελεύσεων, Λαϊκή Συνέλευση της Βοστώνης, Occupy Melbourne, ATTAC Ισπανίας, ATTAC Γαλλίας, War on Want – Λονδίνο, Globalize Resistance – Λονδίνο, Italy Uncut, Democracia Real Ya Internacional, Gaia Foundation, Egality Λονδίνου, Egality Βερολίνου, Network Institute for Global Democratization, Naomi Klein, Vandana Shiva, Noam Chomsky, Eduardo Galeano, Michael Hardt.