*Πακέτο στήριξης για την Ελλάδα: μια ιστορικά, χωρίς προηγούμενο, κοινωνική εξαθλίωση

Δήλωση του Andrej Hunko, βουλευτή της Die Linke, αναφορικά με το δεύτερο "πακέτο διάσωσης" για την Ελλάδα

2012-03-03_HunkoΗ Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ζητεί την σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδιακής Βουλής για το λεγόμενο δεύτερο "πακέτο διάσωσης" της Ελλάδας το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης του EFSF (ΕΤΧΣ) προς την Ελλάδα με την μορφή δανείων ύψους έως και 189,4 δις ευρώ (130 δις ευρώ νέα βοήθεια, 24,4 δις ευρώ που δεν έχουν απορροφηθεί από το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα καθώς και την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 35 δις ευρώ). Η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη για ποσό μέχρι και 38 δις ευρώ ως ασφάλεια έναντι του EFSF. Οι λόγοι που με οδήγησαν να καταψηφίσω τα μέτρα αυτά είναι οι εξής:

1.      Η "οικονομική βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία" είναι στη πραγματικότητα άλλο ένα πακέτο διάσωσης των τραπεζών. Στόχος της είναι η διάσωση των πιστωτών και όχι του ελληνικού λαού. Με αυτά τα μέτρα πραγματοποιείται για άλλη μια φορά μια ανακατανομή του χρήματος των φορολογουμένων από κάτω προς τα πάνω.
2.      Το "πακέτο διάσωσης" δεν θα λύσει την κρίση, θα την επιδεινώσει. Ήδη τα μέχρι τώρα μέτρα κατέδειξαν σαφώς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης υπό την ηγεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Αντί να προσφέρει μια διέξοδο από την κρίση, η εσφαλμένη αυτή πολιτική οδηγεί την ελληνική οικονομία όλο και περισσότερο σε καθίζηση.
3.      Τα νέα μέτρα συνιστούν ανοιχτή επίθεση κατά την δημοκρατίας. Η ΕΕ, και πρώτη η κυβέρνηση Μέρκελ, υπαγορεύουν μια πολιτική με ολέθριες συνέπειες,  παρακάμπτοντας θεμελιώδεις δημοκρατικές πρακτικές. Η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, η  δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους και η απαγόρευση συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν έκφραση αυτής της επίθεσης.
4.      Για τον ελληνικό λαό οι όροι που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια για τις τράπεζες συνεπάγονται μια ιστορικά, χωρίς προηγούμενο, κοινωνική εξαθλίωση. Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης εφαρμόζεται ο συνδυασμός μιας πρωτοφανούς πολιτικής περικοπών στον κοινωνικό τομέα με μαζικές περικοπές μισθών, απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
5.      Την ευθύνη για την κρίση δεν φέρει ο Έλληνας πολίτης, αλλά η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, η de facto περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού της Ευρώπης και η επανειλημμένη "διάσωση" των πιστωτών. Αντί οι ωφελημένοι της κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, να υποχρεωθούν να πληρώσουν, το βάρος της κρίσης επωμίζονται οι λαοί στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Andrej Hunko, 27/02/2012