Βόμβα μεγατόνων για τα γενετικά τροποποιημένα προΐόντα - Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία

Μεγάλες αποκαλύψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

2012-09-20_01_monsanto

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, μελέτη που πραγματοποίησαν υπό άκρα μυστικότητα τα δύο τελευταία χρόνια Γάλλοι ερευνητές αποδεικνύει ότι αρουραίοι που τρέφονταν με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι (NK603) της πολυεθνικής εταιρείας, Monsanto ή που βρίσκονταν εκτεθειμένοι στο κορυφαίο σε πωλήσεις ζιζανοκτόνιο της ίδιας εταιρείας, Roundup υπέστησαν όγκους και πολλαπλές βλάβες οργάνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών ποντικιών που τρέφονταν με προϊόντα της Monsanto πέθαιναν πρόωρα. Στην υπόλοιπη ομάδα ελέγχου που η διατροφή της δεν περιείχε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, πρόωρα πέθαιναν το 30% των αρσενικών και το 20% των θηλυκών.


Το περιοδικό Nouvel Observateur, που δημοσίευσε πρώτο στη Γαλλία τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο : "Yes, GMOs are poisonous!" (Ναι, τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι δηλητηριώδη) σημειώνει ότι «αν επρόκειτο για φάρμακο, θα έπρεπε αμέσως να αποσυρθεί μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες» και τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι μια "βόμβα" για τη βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία Monsanto δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή.


Ολόκληρη η γαλλική μελέτη και τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα δημοσιευθούν στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Food and Chemical Toxicology» και θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο. Επικεφαλής της έρευνας είναι ο γάλλος καθηγητής μοριακής βιολογίας Gilles-Eric Séralini του πανεπιστημίου του Caen.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Monsanto παράγει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας και κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας. Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, υπήρξαν ισχυρά κινήματα κατά της Monsanto και του μοντέλου βιομηχανίας που η πολυεθνική εταιρεία χρησιμοποιεί. Οικο-ακτιβιστές και υποστηρικτές της βιολογικής καλλιέργειας έχουν κατηγορήσει την πολυεθνική εταιρεία για τις μεθόδους της, ενώ καταστροφική ήταν η επέλασή της στην Ινδία, όπου διέλυσε την αγροτική παραγωγή, οδηγώντας χιλιάδες αγρότες στην αυτοκτονία.