Κάλεσμα στα ευρωπαϊκά κινήματα για κλιμάκωση της αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό

2012-03-13_kalesma_sta_evropaika_kinimata  Στις 17 Φεβρουαρίου 2012, η ελληνική Επιτροπή ενάντια στο Χρέος απηύθυνε το παρακάτω κάλεσμα/πρόταση στις ευρωπαϊκές καμπάνιες για ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο του χρέους (ΕΛΕ) των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και της βόρειας Αφρικής, που πρόκειται να συναντηθούν στις 7 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο του καλέσματος είναι η συνάντηση της 7ης Απριλίου να υιοθετήσει και να αρχίσει να υλοποιεί τη πρόταση για «οργάνωση μιας μεγάλης, ενωτικής, μαζικής και μαχητικής ευρωπαϊκής μέρας δράσης και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, και ταυτόχρονα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, με κεντρικό αίτημα τη διαγραφή του ελληνικού χρέους».

Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στο κάλεσμα/πρότασή μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αφού μεταφράσθηκε σχεδόν ακαριαία στα πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και πολωνικά δημοσιεύθηκε σε δεκάδες σημαντικές ιστοσελίδες μιας ντουζίνας χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος), ακόμα και στο σάϊτ του κινήματος Occupy Wall Street στις ΗΠΑ όπου έμεινε επί 10 μέρες σε περίοπτη θέση. Ενδεικτικό της απήχησης είναι και το γεγονός ότι σχολιάστηκε θετικά από πλήθος κοινωνικών κινημάτων, πολιτικών οργανώσεων ακόμα και μαζικών συνδικάτων που υποσχέθηκαν να στηρίξουν την «ελληνική πρόταση» με όλες τις δυνάμεις τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάλεσμα/πρόταση της Επιτροπής ενάντια στο Χρέος ακολούθησε μερικές μέρες αργότερα, ανάλογο κάλεσμα/πρόταση της ελληνικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους. Στις 7 Απριλίου θα είμαστε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες ευελπιστώντας ότι η συνέχεια της πρωτοβουλίας θα είναι ανάλογη της αισιοδοξίας μας…

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εμείς, η ελληνική καμπάνια για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους παίρνουμε τη πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε όλους εσάς, προτείνοντας τη προετοιμασία και οργάνωση μιας μεγάλης, ενωτικής, μαζικής και μαχητικής ευρωπαϊκής μέρας δράσης και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, και ταυτόχρονα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, με κεντρικό αίτημα τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Ο λόγος που σας απευθύνουμε αυτή τη πρόταση είναι προφανής: με πρόσχημα το χρέος, η Τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε εργαστήριο των πιο απάνθρωπων, αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών πολιτικών βάρβαρης λιτότητας. Δοκιμάζοντας τις αντοχές και αντιστάσεις του ελληνικού λαού, τον οποίο έχει μετατρέψει σε πειραματόζωο, η Τρόϊκα ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση της επιβολής των ίδιων πολιτικών σε όλη την Ευρώπη. Όμως τώρα, δηλαδή δυο χρόνια μετά από την έναρξη  αυτής της ολομέτωπης επίθεσης στο ελληνικό «πειραματόζωο», δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία: στους δρόμους και στις πλατείες των ελληνικών πόλεων δεν παίζεται η τύχη μόνο της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών και όλων των καταπιεσμένων της χώρας μας. Παίζεται και η τύχη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών, στους οποίους η Τρόϊκα, η αντιδημοκρατική συντήρηση και το μεγάλο κεφάλαιο που βρίσκονται πίσω της επιφυλάσσουν την ίδια μοίρα.

Λοιπόν ναι, δεν  φοβόμαστε να το πούμε: ό,τι ήταν το 1936 η Ισπανία για την Ευρώπη των «από κάτω», τείνει να γίνει για τη σημερινή Ευρώπη η μαχόμενη Ελλάδα του 2012! Τότε, η μάχη χάθηκε γιατί στην ουσία η ισπανική αντίσταση στον προελαύνοντα φασισμό έμεινε τραγικά μόνη και αβοήθητη. Περιττό να σας θυμίσουμε τις εφιαλτικές συνέπειες εκείνης της ήττας του ισπανικού «πειραματόζωου» και τις μέχρι σήμερα ανοιχτές  πληγέςπου άφησε πίσω της.

Το ερώτημα που σας απευθύνουμε είναι λοιπόν απλό: Είμαστε άραγε διατεθειμένοι να ανεχθούμε σήμερα την επανάληψη της ιστορίας, να ανεχθούμε μια σαρωτική ήττα του σημερινού ελληνικού «πειραματόζωου», που θα είχε τραγικές και μακρόχρονες συνέπειες για όλους τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης;

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απάντησή σας θα είναι ένα βροντερό «Όχι». Όμως, αυτό δεν αρκεί πια εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα. Την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς ο ελληνικός λαός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες αντίστασης απέναντι σε ένα πάνοπλο, οργανωμένο και συντονισμένο διεθνή ταξικό εχθρό, η κατάσταση απαιτεί μια κατεπείγουσα πρώτη άμεση ηχηρή και μαζική πανευρωπαϊκή έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς αυτόν. Με άλλα λόγια, χρειάζεται –επιτέλους- μια ευρωπαϊκή κινητοποίηση των «από κάτω» που θα έχει διπλή λειτουργία. Από τη μια πλευρά, να δείξει στους μαχόμενους Έλληνες ότι δεν είναι μόνοι, ότι ο αγώνας τους είναι οργανικό τμήμα ενός πλατύτερου αγώνα όλων των Ευρωπαίων καταπιεσμένων, και ότι άρα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να νικήσει. Και από την άλλη, να αποτελέσει το πρώτο βήμα και το εφαλτήριο για τη δημιουργία και ανάπτυξη του μαζικού πανευρωπαϊκού κινήματος αντίστασης  που επιβάλουν οι καιροί και έχουμε όλοι μας τόση ανάγκη!

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά κατά νου, νομίζουμε αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι ότι η συνάντηση των ευρωπαϊκών ΕΛΕ στις 7 Απριλίου στις Βρυξέλλες προσφέρει μια πρώτη πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο για να συζητήσουμε αλλά και για να υιοθετήσουμε και να προωθήσουμε αυτή τη πρότασή μας ώστε να υποστηριχτεί από το μέγιστο δυνατό αριθμό οργανωμένων και μη κοινωνικών, κινηματικών και πολιτικών δυνάμεων της ηπείρου μας…

Ελπίζοντας στη θετική σας ανταπόκριση, αναμένουμε λοιπόν την απάντησή σας καθώς και κάθε άλλη χρήσιμη ιδέα, πρόταση και πρωτοβουλία σας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η ελληνική Επιτροπή ενάντια στο Χρέος (www.contra-xreos.gr)