Νέο ιστορικό χαμηλό για τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού

2016-07-05 02 bearΤα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου του Αρκτικού Ωκεανού βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο τους για αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών (NSIDC). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για άλλο ένα φαινόμενο που αποδεικνύει ότι η δραματική συρρίκνωση του πάγου στο Βόρειο Πόλο από την αύξηση της θερμοκρασίας, συνδέεται με τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί στην τήξη των πάγων της Αρκτικής, γεγονός που αφήνει πίσω σκούρο νερό που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο από ό,τι ο λευκός πάγος, θερμαίνοντας έτσι τον ωκεανό ακόμη περισσότερο.

«Ο μέσος όρος για το Μάιο 2016 είναι κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2012, τη χρονιά που μέχρι τώρα διατηρούσε το ρεκόρ», αναφέρει η έκθεση του NSIDC. Ο θαλάσσιος πάγος είναι παγωμένο νερό των ωκεανών που λιώνει κάθε καλοκαίρι και επαναψύχεται κάθε χειμώνα. Φτάνει τη μεγαλύτερη έκτασή του το Μάρτιο κάθε έτους και τη χαμηλότερη τον Σεπτέμβριο. Το ιστορικό χαμηλό έως τώρα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναμένεται να θέσει νέο ρεκόρ. Η μέση απώλεια πάγου κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν 61.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα. Αυτός ο ρυθμός είναι ταχύτερος από τα 46.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα, το μέσο ρυθμό μείωσης για το διάστημα 1981-2010. Τα δορυφορικά δεδομένα υποστηρίζονται από άλλες μετρήσεις και παρατηρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές. «Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο διευθυντής του NSIDC Μαρκ Σερέζε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμοί τήξης είχαν ξεκάθαρα επιταχυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Το σερί θερμότερων μηνών στην ιστορία συνεχίστηκε και τον Μάιο

2016-07-05 01 earthΣύμφωνα με προκαταρκτικές μετρήσεις της NASA, ο Μάιος του 2016 ήταν ο θερμότερος τέτοιος μήνας στον πλανήτη από το 1880, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας ήταν 0,93 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο Μαΐου για το διάστημα 1951-1980, ξεπερνώντας αισθητά το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο τέθηκε το Μάιο του 2014. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η περασμένη άνοιξη ήταν επίσης η θερμότερη που έχει καταγραφεί στο βόρειο ημισφαίριο, εν μέρει λόγω των πολύ πιο ήπιων συνθηκών στην Αρκτική σε σχέση με το μέσο όρο.

Τόσο η NASA, όσο και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) έχουν ήδη προβλέψει ότι το 2016 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το 2015 που έθεσε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Οι δύο υπηρεσίες χρησιμοποιούν λίγο διαφορετικές τεχνικές και συγκριτικά κριτήρια για τη μέτρηση των θερμοκρασιών, καθώς η ΝΟΑΑ θέτει ως σύγκριση το μέσο όρο για τον 20ο αιώνα. Ακόμα και έτσι, αναμένεται να ανακηρύξει το Μάιο ως το 13ο συνεχόμενο μήνα που θέτει ρεκόρ θερμοκρασίας, ενώ για τη NASA το σερί αυτό είναι οκτώ μήνες. Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος μάλιστα έθεσαν συνεχόμενα ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαφορά από το μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA. Η είδηση έρχεται μια ημέρα αφού οι επιστήμονες της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δημοσίευσαν έρευνα που δείχνει ότι τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν ξεπεράσει το ορόσημο των 400 μερών ανά εκατομμύριο. Ο σοβαρός αποχρωματισμός των κοραλλιών στα ανοικτά της Αυστραλίας, η ταχεία συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής και η πρώιμη τήξη του χιονιού είναι άλλα σημάδια της ταχείας κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. «Το ισχυρό Ελ Νίνιο ενέτεινε τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε δει μέχρι στιγμής το 2016. Αλλά η υποκείμενη αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη παραμένει η παρουσία ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του οργανισμού.

ΠΗΓΗ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών